Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Нідерландів відмовився від боротьби за посаду голови Європейської ради


Ян-Петер Балкененде, прем’єр-міністр Нідерландів, відмовився балотуватися на посаду першого голови Європейської ради.

До списку потенційних кандидатів на посаду, неформально прозвану «президентом Євросоюзу», якого обирають сьогодні, увійшли понад десяток претендентів, серед яких колишній британський прем’єр Тоні Блер та нинішні голови урядів Бельгії та Люксембургу.

Прем’єр-міністр Швеції, яка головує зараз у Європейському Союзі, Фредрік Райнфельдт заявив напередодні зустрічі, що її учасники стоять перед нелегким завданням.

Посаду постійного голови (президента) Європейської ради – найвищого політичного органу Євросоюзу – передбачає ратифікована нещодавно Лісабонська угода про реформу структур ЄС. Нині на засіданнях Європейської ради, тобто на самітах ЄС, головами стають керівники держав чи урядів країн, які по черзі головують по півроку в ЄС.

Крім того, лідери країн ЄС мають намір обрати верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, який координуватиме зовнішню політику ЄС. Ця посада, яка теж уже отримала неформальну назву «міністра закордонних справ Євросоюзу», стане поєднанням нинішніх посад верховного представника ЄС зі спільної зовнішньої і безпекової політики і комісара ЄС із зовнішніх відносин і європейської політики сусідства.

Мають обрати і нового генерального секретаря Ради Європейського Союзу, відомої ще як Рада міністрів ЄС.
XS
SM
MD
LG