Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готовий укласти з Україною Угоду про асоціацію якнайшвидше – МЗС


Заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв констатує політичну готовність із боку Європейського Союзу укласти з Україною угоду про асоціацію. «Я вам офіційно підтверджую, з боку європейської сторони є політична готовність укласти з Україною угоду про асоціації, включаючи і зону вільної торгівлі, якомога швидше», – сказав Єлісєєв.

При цьому він наголосив, що Україна для цього має виконати «домашнє завдання», зокрема, ухвалити певні законопроекти і реформувати певні галузі економіки, що дозволить ефективно і якісно «запустити» зону вільної торгівлі.

Щодо можливих термінів підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Єлісєєв зауважив, що було б «наївним» встановлювати якісь штучні часові рамки для укладення угоди. «Думаю, що нам уже треба відійти від стереотипів радянського мислення, коли партія сказала «надо» і ми тоді укладаємо», – сказав заступник голови МЗС.

Як наголосив Єлісєєв, Угода про асоціацію є єдиним цілісним документом, і її невід’ємною складовою є всебічна і поглиблена зона вільної торгівлі. «Ніяких окремих угод, як це мусувалося протягом року. Як голова делегації на переговорах заявляю, що є один єдиний документ», – додав дипломат.

Водночас, за його словами, на саміті Україна-ЄС 4 грудня має бути підписаний Договір про членство України в Європейській енергетичній спільноті. «Документ передбачає, у першу чергу, об’єднання енергосистем України та Євросоюзу, створення спільних механізмів розвитку енергетичного сектору та участь української сторони у системі енергетичної безпеки Європи», – сказав Єлісєєв.

Також, за його словами, на саміті мають бути узгоджені фінансові аспекти участі української сторони у системі європейської регіональної співпраці. За словами заступника міністра, «пілотним регіоном від України виступатиме Крим, саме там будуть європейські проекти з розвитку громадянського суспільства, малого бізнесу». У рамках європейського регіонального розвитку, Крим отримає технології з водозабезпечення, енергозабезпечення та альтернативної (відновлювальної) енергетики, – пояснив Костянтин Єлісєєв.

Саміт Україна-ЄС відбудеться в Києві 4 грудня.
XS
SM
MD
LG