Доступність посилання

ТОП новини

Безпека Європи вирішується нині в Афганістані – представник НАТО


Безпека Європи нині вирішується в Афганістані та сусідніх з ним державах, заявив сьогодні у Києві на міжнародній безпековій конференції керівник секції зв’язків з країнами – не членами НАТО Мішель Дюре.

За його словами, найактуальніші проблеми сьогодення, які становлять загрозу регіональній та світовій безпеці, акумулювались у трикутнику «Афганістан – Іран – Ірак»: енергетика, забруднення довкілля, збройні міжетнічні конфлікти.

«Від того, чи об’єднаються держави – члени НАТО та країни – не члени Альянсу, залежить, наскільки безпечно розвиватиметься європейський регіон. Адже у стабілізації ситуації в Афганістані зацікавлені однаково і Вашингтон, і Брюссель, і Москва, і Київ», – наголосив Дюре.

Представник НАТО висловив вдячність Україні за підтримку міжнародних зусиль, спрямованих на стабілізацію ситуації в Афганістані.

«Нещодавнє політичне рішення Києва збільшити чисельність миротворчого персоналу в Афганістані свідчить, що, по-перше, Україна виконує свої зобов’язання перед світовою спільнотою, по-друге, що українська влада розуміє, наскільки важливим є забезпечення мирного розвитку Афганістану і сусідніх держав для власної безпеки…», – сказав Дюре.

Рада нацбезпеки і оборони України на засіданні в листопаді висловилася за збільшення українського миротворчого персоналу в Афганістані.

Як заявив перший заступник секретаря РНБО Володимир Огризко, сьогодні кількість миротворців становить 10 осіб, і планується, що цю кількість може бути збільшено «в кілька разів».

Огризко пояснив, що маються на увазі фахівці, які будуть надавати медичну допомогу, здійснювати патрулювання й розмінування об’єктів.

Український миротворчий персонал в Афганістані перебуває в складі литовської групи з реконструкції афганської провінції Гор.
XS
SM
MD
LG