Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко просить ОБСЄ збільшити кількість спостерігачів на виборах в Україні


Президент Віктор Ющенко звернувся до ОБСЄ з проханням збільшити чисельність членів місії організації зі спостереження за президентськими виборами в Україні з метою забезпечення відкритого і прозорого волевиявлення громадян.

Як повідомили у прес-службі глави держави, про це Президент заявив на зустрічі з главою місії ОБСЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні 2010 року послом Гайді Тальявіні.

«Україна зацікавлена в цивілізованому перебігу політичної боротьби та неупереджених оцінках виборчого процесу провідними демократичними інституціями Європи», – сказав Ющенко.

Він наголосив, що забезпечення демократичного, прозорого і відкритого виборчого процесу є пріоритетом взаємодії зі спостерігачами від міжнародного співтовариства.

Раніше сьогодні Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко теж висловила сподівання, що міжнародні спостерігачі не дадуть сфальсифікувати вибори.

Вона при цьому заявила: «Ми звернулися до ОБСЄ, до міжнародних організацій» із проханням надати спостерігачів, щоб не допустити повторення подій виборів 2004 року з боку лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

Напередодні Янукович також заявляв, що розраховує на міжнародних спостерігачів, щоб відвернути фальсифікації на виборах Президента, і дав знати, що бачить таку загрозу з боку Тимошенко.

І Ющенко, і Тимошенко, і Янукович кандидують на виборах Президента України в січні 2010 року.

Очолювана Тальявіні спостережна місія ОБСЄ на президентських виборах 2010 року розпочала свою роботу в Україні 24 листопада 2009 року. Місія має довгостроковий характер і відіграє координуючу роль для спостерігачів від інших європейських інституцій.

Від початку грудня в Україні працюють 60 довгострокових спостерігачів ОБСЄ, і ближче до дня виборів до них приєднаються ще 600 спостерігачів.

Раніше дипломат зі Швейцарії Гайді Тальявіні очолювала спеціальну незалежну місію, створену Євросоюзом, яка розбиралася з причинами минулорічного конфлікту між Росією і Грузією. Місія врешті склала вину на обидві сторони.
XS
SM
MD
LG