Доступність посилання

ТОП новини

НАТО дякує Україні за готовність приєднатися до Сил реагування


НАТО цінує рішення України щодо залучення підрозділів Збройних сил України до Сил реагування Північноатлантичного союзу, заявив голова Військового комітету НАТО Джампаоло Ді Паола під час відвідування Національної академії оборони України у п’ятницю.

За його словами, НАТО позитивно оцінює готовність українського війська вже у 2010 році надати до складу чергової ротації Сил реагування підрозділ радіаційного, хімічного та біологічного захисту, а також залучити військово-транспортну авіацію для забезпечення стратегічних перевезень.

«НАТО схвалює таке рішення України. Ми будемо також раді будь-яким іншим внескам України в Сили реагування НАТО», – наголосив представник Північноатлантичного союзу.

Сили реагування НАТО – технологічно сучасні війська високого рівня готовності, що складаються з сухопутних, повітряних, морських і спеціальних сил, які Північноатлантичний союз може швидко розгорнути там, де потрібно. Вони мають на меті оперативно реагувати на різні види криз у світі.

Участь у Силах реагування ще не означає членство України у Північноатлантичному союзі, і п’ята стаття Договору НАТО, яка передбачає колективну відповідь у разі нападу на одного з союзників, на Україну не поширюватиметься.

Із-поза меж НАТО наразі висловили бажання взяти участь у Силах реагування Україна і Фінляндія.
XS
SM
MD
LG