Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі знову затримали активістів польської меншини


До 30 членів незареєстрованого Союзу поляків Білорусі затримали в цій країні в середу, через два дні по тому, як більшу частину їх уже затримували під схожим приводом.

Білоруські правоохоронці перепинили авта з активістами, які їхали на суд у справі про належність майна одного з польських культурних центрів, і доправили близько 30 їх до відділків міліції, повідомила голова Союзу Анжеліка Борис.

У понеділок білоруська влада затримала близько 40 членів цього Союзу поляків, так само по дорозі до суду, й оштрафувала частину з них, включно з самою Борис.

У середу ж нижня палата парламенту Польщі засудила останні затримання активістів Союзу поляків Білорусі і в своїй постанові закликала накласти на Мінськ санкції.

У вівторок, після перших затримань, президент Польщі Лех Качинський надіслав листа білоруському керівникові Олександру Лукашенкові з проханням «особисто забезпечити стабілізацію становища польської меншини».

У Білорусі вже кілька років існують два Союзи поляків: один із них підтримуваний владою країни й лояльний до неї, інший незалежний і незареєстрований, але саме його визнає за об’єднання польської меншини Варшава.

Напруженість у цьому становищі значно зросла 8 лютого, коли з одного з культурних центрів, що належав невизнаному білоруською владою Союзові поляків Білорусі, міліція вигнала активістів і почала описувати майно.

Польща звинуватила Білорусь у репресіях і на кілька днів відкликала посла для консультацій. А 15 лютого МЗС Польщі заборонило в’їзд до країни 20 білоруським чиновникам.
XS
SM
MD
LG