Доступність посилання

ТОП новини

Лозінський примусово-добровільно здався Генпрокуратурі


Київ – Віктор Лозінський 1 березня після 8 місяців перебування у розшуку прийшов до Генеральної прокуратури. Як повідомили Радіо Свобода у Службі безпеки України, екс-депутата парламентської фракції БЮТ, звинуваченого у вбивстві, «буквально довів до дверей співробітник СБУ». Натомість речник Генеральної прокуратури заявив, що «Лозінський прийшов сам, бо не мав іншого виходу».

1 березня Віктор Лозінський під супроводом співробітника СБУ підійшов до дверей Генеральної прокуратури України і заявив, що вирішив здатися в руки правосуддя добровільно. Принаймні такий висновок можна зробити з пояснень, які дала Радіо Свобода речник Служби безпеки Марина Остапенко. Вона наголосила, що такий крок Лозінського є результатом «напруженої спільної роботи СБУ та Генеральної прокуратури України».

Генпрокуратура підтвердила, що Лозінський «прийшов сам і дає свідчення».

Цей факт вітають у фракції БЮТ, сказав Радіо Свобода перший заступник голови фракції Блоку Юлії Тимошенко Андрій Кожем’якін.

«Якщо ця людина скоїла злочин, якщо ця людина підозрюється небезпідставно, вона повинна бути сьогодні там, де вона є. А вже суд має визначити ту міру покарання, яку вона заслуговує, якщо всі звинувачення буде доведено. Злочинець має сидіти у в’язниці», – сказав Кожемякін.

Спочатку перший заступник Юлії Тимошенко по партійній лінії і перший віце-прем’єр Олександр Турчинов заперечував причетність Віктора Лозінського до насильницької смерті пенсіонера з Кіровоградщини. Такою була перша реакція Турчинова на поширену у ЗМІ заяву Кіровоградського осередку ВО «Свобода» про події у селищі Голованівськ. Згодом сам Лозінський на прес-конференції стверджував, що потерпів від нападу злочинця Олійника.

Тепер, за словами генерального прокурора Олександра Медведька, «справу Лозінського практично розслідувано» – залишилося опитати головного звинувачуваного і передати документи до суду.

«Кільце звужувалося» аж до завершення виборів

Віктор Лозінський стверджував, що оборонявся, що на нього разом із начальником міськрайонної міліції та прокурором 16 червня 2009 року вчинили напад, що він сміливо допомагав затримати злочинця. Колеги з фракції та партії Лозінському вірили й намагалися його захистити.

Однак ЗМІ повели перед у цій справі, і вже на початку липня Верховна Рада у відповідь на звернення Генпрокуратури припинила депутатські повноваження Лозінського, позбавивши його тим самим недоторканності. Відтоді екс-депутат зник, і його шукали всі правоохоронні органи.

Дозвіл на арешт Віктора Лозінського Печерський суд Києва видав іще 7 липня минулого року, опираючись на результати досудового слідства Генпрокуратури. Розслідування встановило, що депутат Верховної Ради від БЮТ Віктор Лозінський, начальник міліції Голованівського району Кіровоградської області Михайло Ковальський і районний прокурор Євген Горбенко навмисно завдали тяжкі тілесні ушкодження мешканцеві Кіровоградщини Валерієві Олійнику. Останні свою причетність до злочину заперечували. Нещодавно Ковальського відпустили під підписку про невиїзд.

Що ж до самого Лозінського, то Генеральна прокуратура порушила проти нього ще дві кримінальні справи – за ознаками «незаконного позбавлення волі або викрадення людини» та «здирництва».

Наприкінці лютого арештували єгеря Голованівського лісництва Кіровоградської області, звинувативши його у приховуванні злочину. Як сказав тоді заступник генпрокурора Віталій Щоткін, «кільце навколо Лозінського поступово звужується, доказова база поповнюється, арешт – лише справа часу і оперативного успіху».

А Господарський суд Києва позбавив Лозінського 26 тисяч гектарів землі, визнавши незаконним набуття товариством з обмеженою відповідальністю «Мисливське господарство «Голованівське» права на користування цими мисливськими угіддями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG