Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина знову протестує проти рішення Швеції визнати геноцид вірмен


Туреччина використала неформальну зустріч на рівні міністрів закордонних справ, щоб знову засудити рішення шведського парламенту визнати за геноцид масові вбивства вірмен у часи Першої світової війни в тодішній турецькій державі, Оттоманській імперії.

Під час зустрічі, що відбулася в суботу в Фінляндії, міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив своєму шведському колезі Карлові Більдту, що резолюція парламенту Швеції стала «шоком» для Туреччини.

Більдт, уряд якого підтримує вступ Туреччини до ЄС, назвав рішення свого парламенту «вартим жалю» й заявив, що «політизація історії не дає позитивних результатів», і додав, що треба «рухатися далі».

Туреччина відразу відреагувала на ухвалене в четвер рішення відкликанням свого посла зі Стокгольма і скасуванням планованого візиту до Швеції свого прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана.

Визнання геноциду вірмен домагаються від країн і міжнародних організацій усього світу Вірменія й вірменські діаспори, які заявляють, що загибель близько півтора мільйона вірмен була свідомим винищенням їхнього народу.

Туреччина категорично протестує проти такого визначення й заявляє в відповідь, що вірмен тоді загинуло набагато менше, і їхні смерті, як і смерті турків, були просто сумним наслідком громадянської війни, що точилася на землях Оттоманської імперії в час її розпаду.
XS
SM
MD
LG