Доступність посилання

ТОП новини

Обама каже, що все ще відкритий до діалогу й дипломатії з Іраном


Президент США у відеозверненні до іранців із нагоди Новрузу, традиційного іранського свята нового року, заявив, що Вашингтон бажає іранському народові «більше надії» на майбутнє попри розбіжності урядів двох країн.

Як заявив Барак Обама у зверненні, Сполучені Штати пропонують, зокрема, посилити навчальні обміни для освіти іранських студентів у США чи допомогти іранцям отримати ширший доступ до інтернету задля контактів поміж собою й зі світом «без страху через цензуру».

Водночас Вашингтон, заявив Обама, працює нині з міжнародною спільнотою, щоб запровадити нові санкції Ради безпеки ООН проти Ірану, через те, що Тегеран «не виконує свої міжнародні зобов’язання».

Іран відмовляється припинити збагачення урану й заперечує, що його ядерна програма має на меті створити ядерну зброю, як стверджує дехто на Заході.

Минулого року Обама в такому ж зверненні до Новрузу запропонував Іранові «новий початок» дипломатичних стосунків зі США, але Тегеран відхилив ту пропозицію. Відносини далі погіршилися, коли влада Ірану почала придушувати протести опозиції, що викликало засудження США.

Новруз (Науруз, Невроз тощо, що означає «новий день») є давнім святом початку весни й нового року за традиційним перським календарем в Ірані й на значних навколишніх територіях, що свого часу перебували під впливом перської культури, а також серед вихідців із цих територій, і святкується в день весняного сонцестояння, 21 березня за григоріянським календарем. Саме святкування починається з вечора попереднього дня.

Цього року Генеральна асамблея ООН визнала Новруз як міжнародне свято весни перського походження, якому вже понад 3 тисячі років і яке святкують близько 300 мільйонів людей на Балканах, у Причорномор’ї, на Кавказі, в Середній Азії, на Близькому й Середньому Сході й деінде у світі.
XS
SM
MD
LG