Доступність посилання

ТОП новини

Росія навіть не розглядає можливості денонсування «харківських домовленостей»


Варіант, що Україна може денонсувати угоду про продовження терміну перебування російського Чорноморського флоту на її території, Росія не розглядає і вважає, що таке питання не порушується, заявив перший заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Денисов.

Для можливої денонсації угоди нема «жодних матеріальних чи інших умов», сказав він на сьогоднішньому засіданні Ради федерації Росії під час розгляду питання про ратифікацію цих домовленостей у верхній палаті російського парламенту.

Чільний російський дипломат заявив, що за міжнародним правом денонсовувати угоду можна тільки за форс-мажорних обставин чи через серйозне невиконання однією зі сторін її зобов’язань за угодою, якщо сама угода не передбачає іншого.

Якщо ж країна денонсує договір за інших обставин, то тим самим вона «автоматично викреслює себе зі складу тих держав, які дотримуються міжнародного права», – заявив перший заступник міністра закордонних справ Росії.

Цими заявами Андрій Денисов відповідав на запитання, чи має Росія якийсь механізм компенсації в разі, якщо Україна денонсує нову угоду про флот.

Рада федерації Федеральних зборів Росії сьогодні одноголосно ратифікувала «харківські домовленості». Жоден із присутніх сенаторів не був проти й не утримався.

Учора ці домовленості вже ратифікувала нижня палата російського парламенту, Державна дума Федеральних зборів, а в Києві Верховна Рада України.

Українська опозиція, яка називає цю угоду зрадою національних інтересів, заявляє, що домагатиметься її денонсування, а якщо це не вдасться нині, в будь-якому разі денонсує угоду після свого повернення до влади в майбутньому.

Днями в Партії регіонів заявляли, що Президент Віктор Янукович готовий денонсувати угоду про продовження базування Чорноморського флоту в Криму у тому випадку, якщо Конституційний Суд України визнає договір неконституційним.

При цьому, додав лідер фракції Партіїї регіонів Олександр Єфремов, ні Президент, ні Кабмін, ні фракція Партії регіонів у Верховній Раді не будуть звертатися до Конституційного Суду, щоб отримати роз’яснення щодо цієї угоди.

Перед цим Конституційний Суд нагадав, що подання щодо конституційності міжнародних договорів мають право подавати тільки Президент і уряд.

Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України на 25 років, до 2042-го, 21 квітня в Харкові.

В обмін на цю угоду Україна отримала зниження ціни на російський газ на 30%, але не більш ніж на 100 доларів за тисячу кубометрів, і тільки на термін до 2020 року.

Президенти також домовилися тоді влаштувати ратифікацію угоди в парламентах своїх країн одночасно.
XS
SM
MD
LG