Доступність посилання

ТОП новини

«750 мільярдів – це ковток кисню, але головних проблем єврозони вони не вирішать» – французький експерт


Брюссель – Надмірні борги, що їх деякі країни єврозони накопичили за період кризи, й надалі залишатимуться приводом для нестабільності євро. Довіра до спільної європейської валюти похитнулася, бо світові ринки відчувають, із якими труднощами слабкі економіки Європи «латають діри» у своїх бюджетах. Щойно ухвалений стабілізаційний фонд на 750 мільярдів євро – це рух у правильному напрямку, але ним не усунуть головної перешкоди – надмірних боргів таких країн, як Греція, Іспанія чи Португалія. Так останні події у єврозоні прокоментував у розмові з Радіо Свобода аналітик одного з французьких економічно-фінансових агентств, автор книги «Ідеальний капіталізм» Ніколя Бузу.

– Найбільша проблема єврозони у сфері державних фінансів полягає у тому, що вона втратила довіру. І світові ринки це дуже добре усвідомлюють. Зоні спільної європейської валюти менше довіряють, бо її члени не дотримуються взятих на себе зобов’язань. Нині йде перегляд та встановлення нових гарантій, що їх беруть на себе країни зони євро. Це добре, це необхідно робити. Але слід також пам’ятати, що у минулому цей монетарний союз ще не виконав жодних зобов’язань.

– Наразі ми є свідками того, що нарешті Європа, так би мовити, пішла єдиним фронтом рятувати євро. Для цього мають створити найбільший в історії фонд, що мав би гарантувати його стабільність. Чи спрацює цей механізм?

– Я думаю, нині ми можемо тішитися тільки тим, що Євросоюз нарешті усвідомив, що для стабільності євро потрібен серйозний загальноєвропейський підхід. Це – найбільше досягнення цієї кризи. Нинішній план, що був породжений з такими труднощами і після такої глибокої дестабілізації, свідчить, що відтепер зона євро діятиме під централізованим керуванням. Водночас треба мати на увазі, що фундаментальна проблема єврозони полягає у надмірних заборгованостях не лише таких країн, як Греція чи Португалія, але й деякою мірою багатших держав, таких, як Франція.

– Нерідко доводиться чути, що головними винуватцями нестабільності євро були спекуляції світових фінансових бірж. Що з цього приводу думаєте Ви?

– Не слід все переводити на спекуляцію. Це не є криза ринків через спекулянтів. Образно кажучи, вони лише «годуються» завдяки таким ситуаціям. Як тільки з’являються країни з вразливим фінансовим станом, одразу збільшується ризик спекулятивних атак. Я не буду критикувати те, що ухвалили у Брюсселі протягом вихідних. Цей фонд – величезний «ковток кисню» для єдиної європейської грошової одиниці. Але фундаментальних проблем єврозони він все ж не вирішує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG