Доступність посилання

ТОП новини

Парламент вніс зміни до держбюджету-2010


Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до законів України «Про державний бюджет України на 2010-й рік» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

За таке рішення проголосували 256 із 414 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. До парламенту прийшов перший віце-прем’єр Андрій Клюєв, який закликав парламент підтримати даний законопроект.

Перед цим депутати не підтримали цей документ у першому читанні, оскільки фракція комуністів не проголосувала за нього.

Пізніше, після консультацій, перший заступник голови парламенту Адам Мартинюк заявив, що «всі пропозиції фракції КПУ були враховані урядом України», тому закон ухвалений.

На засіданні парламенту не було озвучено, що ж все-таки запропонувала фракція Компартії і які пропозиції враховані.

Без жодного обговорення законопроект був ухвалений одразу як закон.

Зазначений проект закону був розроблений Кабінетом Міністрів з метою зменшення дефіциту держбюджету й у рамках виконання вимог Міжнародного валютного фонду.

Документ, зокрема, передбачає зменшення дефіциту держбюджету-2010 до 4,99% ВВП.

Парламент ухвалив нову редакцію Бюджетного кодексу

Сьогодні ж Верховна Рада 245 голосами ухвалила закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».

Перший заступник голови парламенту Адам Мартинюк пояснив, що текст закону буде розділений на дві частини: один стосуватиметься безпосередньо змін Бюджетного кодексу, до другого документа будуть винесені зміни, що стосуються інших законопроектів. Мартинюк наголосив, що в тексті враховані практично всі пропозиції, подані юридичним управлінням парламенту.

За словами першого віце-спікера, парламент вилучив із документа пропозиції, що надають Кабінетові Міністрів право вносити зміни до закону про підвищення соціальних стандартів. Крім того, парламент відкоригував норму, згідно з якою забезпечуються всі права й повноваження Верховної Ради щодо формування та ухвалення закону про державний бюджет. Усі повноваження парламенту в цьому питанні зберігаються.

Народні депутати також внесли зміну до норми стосовно перерозподілу бюджетних коштів. Положення закону передбачає, що при розподілі коштів Кабінет Міністрів має узгоджувати своє рішення з бюджетним комітетом Верховної Ради. Народні депутати також внесли кілька стилістичних правок.

Закон також передбачає оптимізацію процедури розгляду та ухвалення закону державного бюджету: зокрема, установлюються два читання при ухваленні такого закону замість трьох, збільшується період доопрацювання до другого читання.

Законом також запроваджується механізм середньострокового бюджетного планування та прогнозування, орієнтований на стратегічні пріоритетні завдання.

Крім того, документ передбачає запровадження норм, які визначають склад доходів загального фонду держбюджету, перелік захищених статей видатків, процедуру перекладу дотацій вирівнювання, надаваних місцевим бюджетам. Він також установлює перелік джерел доходів місцевих бюджетів.

17 червня Верховна Рада ухвалила за основу нову редакцію Бюджетного кодексу, розробленого урядом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG