Доступність посилання

ТОП новини

Релігійність вища у бідних країнах – дослідження Інституту Ґеллапа


Прага – Відомий американський Інститут Ґеллапа, що вивчає світові тенденції громадської думки, вкотре провів у 2009 році опитування у понад ста країнах світу щодо ролі релігії у суспільному житті. Глобальна середня пропорція, коли понад 80 відсотків дорослих громадян вважають релігію важливою складовою їхнього повсякдення, ніяк не змінилася у порівнянні з опитуваннями Ґеллапа у попередні роки. У 10 країнах і регіонах фактично майже 100 відсотків населення заявляють про надзвичайну роль релігії у їхньому житті. Чим бідніша країна, тим вища роль релігії в її житті. В Україні, наприклад, 46 відсотків населення каже про важливу роль релігії у повсякденні.

Кожна з найбільш релігійних країн світу відносно бідна, де на душу населення припадає до 5 тисяч доларів ВВП. На думку дослідників з Інституту Ґеллапа, існує причинний зв’язок між соціально-економічним станом країни та релігійністю її громадян. Так, в країнах, де понад 90 відсотків громадян вказують на важливу роль релігії, середній прибуток на душу населення не перевищує 2 тисячі доларів. А в країнах багатих, із доходами на душу населення вище, аніж 25 тисяч доларів, в середньому до 50 відсотків вважає роль релігії важливою в суспільному житті.

Правда, США, наприклад, суперечать цій тенденції, бо дві третини американців, до 65 відсотків, кажуть про важливість релігії в їхньому повсякденні. До багатих країн із подібною тенденцією належать і Греція, Сінгапур, багаті країни Перської затоки.

У десятці менш релігійних – шість багатших країн, де не більше 34 відсотків населення кажуть про важливу роль релігії. Але для таких, як Естонія, Росія і Білорусь, більшу роль відіграла «радянська атеїстична спадщина», це ж стосується і В’єтнаму, де влада десятиріччями копіювала досвід СРСР.

Україна виявляє середню релігійну тенденцію

Хоча Україну й не можна віднести до навіть приблизно благополучних країн, бо вона «пасе задніх» серед майже півсотні європейських держав за рівнем доходів на душу населення, все ж тут заявляють про значну роль релігії лише 46 відсотків громадян, а 48 відсотків відкидають якесь важливе значення релігії у їхньому повсякденні. Це вище, аніж, наприклад, у Росії, де лише 34 відсотки заявляють про важливість релігії, чи ж в Білорусі – також 34 відсотки.

В Україні, наприклад, у західних областях, тиск «радянського атеїзму» був значно коротшим за часом, аніж на сході України. Тому релігійність на заході і в центрі України вища, аніж на сході.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG