Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович без дружини (європейська преса)


Прага – Чимало європейських газет продовжують досліджувати особливості української політичної еліти та деякі протокольні винятки міжнародних візитів українського глави Віктора Януковича. Тут ідеться, насамперед, про досить дивне уникнення супроводу дружини під час міжнародних турне Януковича. Оглядачі цитують досить туманне твердження глави адміністрації в Києві з цього приводу, що, мовляв, стосовно поїздок Людмили Янукович із чоловіком «були певні застереження»... Газети також занепокоєні тим, що коло арештів колишніх урядовців в Україні звужується довкола лідера опозиції Юлії Тимошенко. Оглядачі також звертають увагу на гострі кути українсько-російської приватизації в Україні.

Польська «Жечпосполіта» у своєму матеріалі «Янукович без дружини» дивується з того, що Віктору Януковичу під час його закордонних візитів, на відміну від Президентів Кучми і Ющенка, не є супутницею його дружина Людмила. Газета зауважує, що під час жодного з візитів чи то до Москви, чи то до Брюсселя, Берліна і Вашингтона, а тепер уже й до далекого Пекіна, Віктора Януковича не супроводжувала його законна «друга половина», як кажуть про дружину в Україні. Польська газета цитує колишнього соратника Януковича, Тараса Чорновола, котрий каже, що під час міжнародних поїздок Президента «пані Людмилу заступають перші технічні дами з Адміністрації глави держави». Тарас Чорновіл, як цитує його «Жечпосполіта», також стверджує, що Віктор Янукович у цьому бере приклад із білоруського президента Олександра Лукашенка, котрий, мовляв, «закрив свою дружину в колгоспі біля корів і нікуди її не випускає». Чорновіл також вважає, як інформує польський часопис, що така поведінка Януковича щодо дружини є неприпустимою з точки зору державного протоколу. Деякі з експертів також висловлюються тут, що, мовляв, Янукович не є тут оригінальним, бо в радянські часи не було нормою для кремлівських лідерів возити з собою за кордон своїх законних жінок, хіба що за винятком Михайла Горбачова з його Раїсою, за що народ в СРСР всіляко кпинив над тодішнім господарем Кремля... А нинішній Президент України, як стверджують окремі спостерігачі, орієнтується на пострадянський електорат, котрий з розумінням ставиться до «відсутності Людмили Янукович у публічному політичному житті». «Жечпосполіта» також розмірковує тут, що на позицію Людмили Янукович уникати публічності, мабуть, вплинули її не досить вдалі заяви під час Помаранчевої революції 2004 року, коли вона занадто розлого стверджувала, що на Майдані в Києві нібито масово видають «американські валянки й нашпиговані наркотиками помаранчі», що тоді викликало неабияку лють і в самого Віктора Януковича, котрий і заборонив дружині надмірні публічні екскурси.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» занепокоєна, що хвиля арештів і розслідувань правоохоронців в Україні, як виглядає, наближається до Юлії Тимошенко, лідера опозиції і колишнього прем’єра уряду України. Автор статті навіть стверджує, що арешти в Києві за півроку владарювання тут Віктора Януковича, дружнього Москві, все більше нагадують переслідування опозиції саме «на кремлівський манер». У випадку арешту ще одного колишнього міністра з уряду Тимошенко, тепер уже Богдана Данилишина, котрий відповідав за економіку, це вже буде п’ятий чиновник із оточення Юлії Тимошенко, зауважує «Файненшел Таймз». Видання також звертає увагу на все більше занепокоєння в середовищі Тимошенко таким розвитком подій, коли арешту не зможуть уникнути й інші колишні чільники її уряду.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що приватизація нині знову сварить Москву й Київ, що мало місце й при Ющенкові. Видання звертає увагу на розгортання чергового скандалу довкола приватизації «Луганськтепловозу», який російський Брянський машзавод змушений був купувати вже двічі. Тепер, якщо власники «Луганськтепловоза» з Брянська не доведуть уряду в Києві свою «вперту правоту» з несплатою нової вартості вдруге купленого заводу в Україні, то можуть втратити майже 80 відсотків акцій цього тепловозобудівного гіганту. «Нєзавісімая газета» цитує свої джерела в Києві, котрі вважають, що російські інвестори з Брянська мають зустрічний позов до Фонду держмайна в Києві щодо провалу їхньої оборудки з купівлею «Луганськтепловозу» в 2007 році. Тоді Брянський «Трансмашхолдинг» заплатив за придбання майже 40 мільйонів доларів, а цього року вже 50 мільйонів... Спостерігачі не беруться прогнозувати, чи буде ця справа розглядатися лише в українських судах, чи дійде навіть до міжнародного арбітражу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG