Доступність посилання

ТОП новини

ВО «Свобода» – лідер виборчих перегонів у Львові та Тернополі, у трійці й регіонали


Львів – За даними кількох екзит-полів, лідером виборчих перегонів у Львівську та Тернопільську міськради стала ВО «Свобода», яке набрало більше 30% голосів. А ось Партія регіонів у Тернополі – друга за симпатіями виборців – понад 9%, «Фронт змін – 8%. У Львові «Фронт змін» – більше 9%, а Партія регіонів – близько 8%. Також у Львівську міськраду потрапляють Республіканська Християнська партія (більше 5%), «Наша Україна» ( 5%), «Пора» (4%), «НРУ»( 4%), «Удар»( 4%), «Україна «Соборна»»( більше3%). Вдруге, за попередніми результатами, мером Львова став Андрій Садовий, а ось у Тернополі перемагає свободівець Сергій Надал.

Під час передвиборної кампанії різноманітні соцопитування показували, що ВО «Свобода» стане лідером виборчих перегонів у Львові, а також називали ті партії, як і в екзит-полах, що потрапляють у міськраду.

Виконавчий директор комітету виборців у Львівській області Оксана Дащаківська наголошує, що з оприлюдненням результатів голосування ЦВК зволікатиме. А також прогнозує, що чимало політичних партій і кандидатів від мажоритарних округів оскаржуватимуть результати виборів у судах, бо цього разу, за даними Комітету виборців, вибори у місцеві органи влади відбулись з численними порушеннями.

Зокрема, Оксана Дащаківська звернула увагу на те, що дільниці почали працювати із запізненням, а деякі призупиняли виборчий процес. Причиною стало те, що Апеляційний суд у Львівській області ухвалив рішення за 4 години до голосування зняти партію «Батьківщина» народного депутата Івана Деньковича з виборів у Львівську обласну раду. Членам дільничних комісій потрібно було навпроти цієї партії у бюлетенях поставити штамп «вибув».

На дільниці № 11151 Львова, одній з найбільших у місті, де числиться майже три тисячі виборців, про рішення суду дізнались за 20 хвилин до відкриття дільниці. Частину бюлетені проштампували, розповіли Радіо Свобода члени ДВК, а на інших ставили помітку «вибув» під час видачі бюлетенів виборцям. Однак на багатьох ДВК про судове рішення довідались, коли уже виборці голосували. Тому бюлетені, в яких не викреслено зі списків «Батьківщину», вважатимуть недійсними, повідомив голова ТВК у Львівській області Микола Щур.

Спостерігачі виявили порушення під час голосування

Серед порушень комітет виборців у Львівській області і спостерігачі називають те, що не про всіх кандидатів на дільницях були інформаційні плакати, а в Дрогобичі вперше за останні роки не допустили на дільницю спостерігачів, членам ДВК бракувало досвіду роботи і професійності. Виборці розвідали Радіо Свобода, що їм складно розібратись з метровими бюлетенями, у кабінках для голосування люди проводили по 5-10 хвилин.

Тим часом голова Львівської обласної адміністрації, парламентарій і кандидат у Львівську облраду від Партії регіонів Василь Горбаль суттєвих порушень під час голосування не побачив. А лідер опозиційної партії Юлія Тимошенко уже заявила, що «Батьківщина», яку не допустили до виборів у Львівську міську та обласну ради, не визнає виборів на Львівщині.

Однак, за словами голови ТВК у Львівській області Миколи Щура, законодавство не передбачає норм, щоб визнати вибори недійсними у цілому районі чи окрузі. Скасувати результати виборів можна на окремій дільниці. Втім, за словами Оксани Дащаківської, суд де-факто може визнати вибори недійсними, але це залежить від того, наскільки результат виборів задовольнить владу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG