Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Черненко: наші скептичні прогнози, в переважній більшості, не справдилися


Олександр Черненко
Олександр Черненко

Ярина Скуратівська

Київ Якщо вибори є дзеркалом демократії, то що побачили, зазирнувши у нього, спостерігачі? Ось що думає голова комітету виборців України Олександр Черненко.


Наскільки вибори були чесними і пройшли без порушень?

– На жаль, до того, щоб в Україні вибори проходили без порушень, треба ще прагнути і прагнути. І давайте не забувати, що підрахунок голосів на виборчих дільницях ще триває. Якщо говорити про день голосування (про саму кампанію ми вже давали оцінку), то наші скептичні прогнози, в переважній більшості, не справдилися. Це стосується і зняття кандидатів. День голосування мало чим відрізнявся від дня голосування на минулих президентських чи місцевих виборах. Відрізнявся лише тим, що оскільки було більше бюлетенів, черги цього разу стали безпрецедентними. Відповідно, нервова атмосфера тільки підігрівала хаос, який був на дільницях. Якщо говорити про конкретні і суттєві порушення, то фіксували поодинокі факти підкупу виборців, спроб виносу бюлетенів. У Донецькій області, у Маріуполі фіксували факти вкидання бюлетенів.Наші спостерігачі на трьох дільницях в інших областях побачили підписані бланки протоколів, хоча ніяких цифр там не було проставлено, там були підписи членів дільниць, що вже саме по собі є порушенням. Але ці факти є несистемними, вони тут же ставали публічними, більшість із них вдалося зафіксувати. Підрахунок досі триває.

Чи є підстави говорити про те, що на деяких дільницях вибори можуть бути визнані недійсними?

– На деяких дільницях це можливо. За нашими спостереженнями, це будуть одиниці. Можливо, десятки по всій Україні.

Який регіон з точки зору кількості порушень є найпроблематичнішим?

– Я б не говорив про цілі регіони, а про окремі населені пункти. Дійсно, ситуація дуже різна. Якщо говорити про Донецьку область, у самому місті вибори пройшли більш-менш спокійно, а от є Маріуполь, Макіївка, де ми фіксували більшу кількість порушень. Якщо говорити про Київську область, то ми очікували тут більшої і жорсткішої боротьби, хоча є тут відоме селище Коцюбинське або Ірпінь, де проблеми були. В інших населених пунктах області ми проблем не побачили. Непроста була і досі лишається ситуація в Одесі. День голосування нормально пройшов у Харкові. Але про підрахунок ми не говоримо, адже далі зберігається інтрига, політична конкуренція загострюється. Більше стане відомо до обіду або й до вечора.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG