Доступність посилання

ТОП новини

Фонд порятунку єврозони слід негайно збільшити – заклик Єврокомісії


Голова Європейської rомісії Жозе Мануель Баррозу
Голова Європейської rомісії Жозе Мануель Баррозу

Брюссель – Останніми днями довкола європейської валюти знову почалися настирні хвилювання. Цього разу сумніви світових інвесторів викликають борги Португалії, точніше, спроможність цієї держави їх виплачувати. Невисокі фінансові рейтинги також у іспанців, бельгійців та італійців. Європейська комісія, щоб посилити надійність єврозони, щойно закликала якомога швидше збільшити спеціальний грошовий фонд, який раніше вже дозволив врятувати Грецію та Ірландію від банкрутства. Але є низка країн, що виступають проти.

Після того, як на початку цього тижня європейські фінансові ринки пережили черговий, проте істотний спад, нині ситуація все ж дещо владналася. Але чи надовго?

Спроможність таких держав, як Португалія чи Іспанія утримувати стабільні відшкодування своїх боргів останнім часом серйозно непокоїть світових інвесторів. Створений у Євросоюзі спеціальний фонд для порятунку держав від дефолту вже використовувався минулого року двічі: фінансували «потопаючих» греків та ірландців.

Щойно, голова Європейської rомісії Жозе Мануель Баррозу закликав до негайного та швидкого збільшення цього фонду, щоб розвіяти існуючі сумніви.

«Ми прямо заявляємо, що фінансові можливості цього Європейського стабілізаційного фонду мають бути посилені, а поле його дій – розширене, – зазначає Баррозу. – Саме тому, ми повинні ухвалити це рішення щонайпізніше, на наступному європейському саміті, що відбудеться на початку лютого. Я це кажу, бо вірю, що консенсус (між європейськими країнами), безумовно, можливий. Ми закликаємо, держави ЄС докласти зусиль, щоб досягти консенсусу в цій справі».

А німці та французи проти

Але виглядає на те, що насправді ця згода – річ, поки що, не така вже й реальна. Наприклад, Німеччина вже не раз заявляла, що нині ще надто рано говорити про збільшення європейського рятівного фонду. Франція теж проти, бо каже, що 750 мільярдів – саме такий його нинішній розмір – є пристойною сумою і не потребує додаткових вливань. Спротив цих двох держав, що нерідко впливають на атмосферу та плани всієї співдружності, турбують Єврокомісію. Тому, голова цієї виконавчої установи Жозе Мануель Баррозу нагадує Берліну та Парижу, що місяць тому вони пообіцяли «йти у ногу» зі всією співдружністю.

«Керівники країн та урядів єврозони разом із євроустановами ухвалили рішення: лідери закликають до рішучих дій у цій сфері, а у п’ятому пункті цього документа відображене гарантоване залучення достатньої допомоги у рамках Європейського стабілізаційного фонду», – зауважив Жозе Мануель Баррозу.

Тим часом, коли Єврокомісія вважає, що збільшення цього антикризового фонду поверне довіру до євро, чимало експертів кажуть, що це тільки викличе зворотну реакцію і погіршить справу. Адже заклик зібрати більше грошей на порятунок тих держав, котрі опиняться у борговій скруті, означатиме, що в єврозоні такі держави справді існують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG