Доступність посилання

ТОП новини

Сільська медицина як засіб для політичних порахунків


Київ – Екс-Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у п’ятницю на прес-конференції відкинула нові звинувачення, які висунула проти неї Генпрокуратура – ідеться про «закупівлю непридатних медичних автомобілів за завищеною ціною». Між тим, експерти звертають увагу на те, що в останні роки українська влада згадувала про потреби сільської медицини здебільшого перед виборами. А лікарі, які працюють в селах, раді і таким машинам.

Прес-конференцію Юлія Тимошенко присвятила спростуванню висунутих проти неї обвинувачень, що, мовляв, закуплені її урядом для потреб сільської медицини автомобілі «Опель Комбо» були непридатні та використовувалися насамперед із передвиборною метою.

«Як їм все ж таки припекло дискредитувати мене особисто, якщо прокурори з ношами носяться біля машини, які для цього непристосовані», – прокоментувала ситуацію екс-прем’єр. Натомість вона запропонувала прокуророві засунути ноші у новий вертоліт Президента, який, за її словами, коштує дорожче за всі куплені машини.

Юлія Тимошенко закликала чинну владу, щоб та продовжувала започатковану її урядом політику. «Якщо вони приймуть закон про перерозподіл бюджетних коштів і закуплять ще 10 тисяч машин для села, ми за рахунок грошей партії «Батьківщина» на кожній машині напишемо, що це програма уряду Януковича для сільської медицини. Я власноручно буду ці наклейки розклеювати», – пообіцяла вона.

Лікарі зраділи і таким машинам

Самі керівники селищних і районних лікарень, які обслуговують сільські райони, коментують цю тему неохоче і погоджуються на запис лише за умов, якщо їхні прізвища названі не будуть. Головний лікар однієї з західноукраїнських райлікарень, яка обслуговує в тому числі і гірські райони, повністю схвалює урядові автомобілі.

«До того часу у нас були УАЗи, які споживали багато бензину. А коли появилися ці автомобілі я зменшив витрати пального приблизно на 30% по своїй лікарні», – зауважив головлікар.

За його словами, далеко не завжди є потреба відправляти автомобіль із ношами, який потребує значно більше бензину.

Натомість головлікар однієї з селищних лікарень у Вінницькій області, коментуючи ситуацію, зазначив, що машини могли б бути краще оснащеними, проте такий автомобіль краще, аніж жодного.

Електоральний вимір охорони здоров’я

Член парламентського комітету з питань охорони здоров’я депутат-нашоукраїнець Володимир Карпук зазначає, що уряд міг закупити за нижчою ціною вітчизняні медичні автомобілі, проте в такому разі програма не могла бути реалізована швидко.

Звинувачуючи Юлію Тимошенко, в Генпрокуратурі зазначили, що закуплені її урядом автомобілі розподілялися по регіонах не за заявками Мінохорони здоров’я, а відповідно до електоральних пріоритетів глави уряду, яка балотувалася на Президента. Ті області, де підтримка Юлії Тимошенко була більшою, отримали більше автомобілів.

За словами депутата-нашоукраїнця Володимира Карпука, фінансування потреб сільської медицини завжди збільшувалося перед виборами. При цьому, чинна влада задовольняла потреби насамперед тих регіонів, де мала найбільше прихильників. «Якщо подивитися бюджет охорони здоров’я 2004 року, – зауважує він, – то преференції мають Донецька, Дніпропетровська, Харківська області, Крим».

Згідно інформації, яку оприлюднила Генпрокуратура, сума збитків завданих державі внаслідок закупівлі урядом медичних автомобілів «Опель Комбо» становить 67 мільйонів гривень.

Напередодні екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, як свідка, викликали на допит щодо цієї кримінальної справи, порушеної проти Юлії Тимошенко. Адвокат Луценка повідомив журналістам, що не може пояснити, яке відношення екс-міністр має до цієї справи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG