Доступність посилання

ТОП новини

Забудовників «озброїли» новими правилами роботи


Київ – Днями має набере чинності закон про містобудівну діяльність, який змінює правила у будівництві, зокрема, скасовує масу дозволів та погоджень. Про це на засіданні уряду заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров. Він наголосив, що цей закон скорочує час бюрократичних процедур і визначає відповідальність чиновників. Водночас, в опозиції кажуть, що закон, практично, усуває громадськість від впливу на процес забудови територій і може мати своїм наслідком безконтрольне зведення бізнес-об’єктів всупереч інтересам місцевих громад.

Прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи чергове засідання уряду, відзвітував про поступ у реалізації президентської програми реформування галузей економіки України.

«Буде опублікований і набуде чинності ухвалений з поправками Президента України закон про містобудівну діяльність, який революційно змінює правила у будівництві: скасовує масу дозволів і погоджень, скорочує час бюрократичних процедур до 2 місяців і визначає відповідальність чиновників за тяганину і неправомірні рішення. Але ми далеко не завершили процес спрощення і ліквідації зайвих бюрократичних процедур», – заявив Азаров.

Президентські поправки руйнівної сили цього закону не зменшують – Заєць

В опозиції наголошують на тому, що у новому законі закладене фактичне ігнорування процедури проведення громадських слухань при вирішенні питань відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та інших об'єктів нерухомого майна, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб. Це пряма загроза дотриманню права громадян на мирне володіння своїм майном, каже народний депутат від НУНС Іван Заєць.

«Це була гра у вето. Президентські поправки трошки покращують законопроект. Але в цілому руйнівної сили цього закону вони не зменшують. Цей закон є плодом змови соціально безвідповідального олігархічного бізнесу зі владою. Він віддзеркалює неокомуністичну сутність теперішнього владного режиму», – наголосив депутат.

Земельного кадастру немає, а закон на нього посилається – Боднар

Крім того, опозиція наголошує на тому, що серед скасованих процедур – більша частина фахових експертиз. Якщо закон набуде сили в тому вигляді, в якому він є, забудовники без дозволів зможуть вирубувати зелені зони у містах, встановлювати загорожі та рити котловани, не узгоджуючи свої дії з екологами, істориками, не кажучи вже про жителів міста, зауважила народний депутат від БЮТ-Батьківщини Ольга Боднар. Крім того, документ містить низку суперечностей, зазначила вона.

«Державного земельного кадастру немає, а закон на нього посилається. Ми не зможемо користуватися цим законом повною мірою. Друге, яким чином закон «Про регулювання містобудівної діяльності» буде корелюватися з нормами закону «Про основи містобудування»? Який із них буде головним? За Конституцією, кожен громадянин має право отримати безкоштовно 10 соток землі. Цей законопроект передбачає, що ми не зможемо їх отримати нізащо, якщо немає плану зонування або детально плану території. Цього у більшості населених пунктів немає», – каже Боднар.

В Українській будівельній асоціації привітали ухвалення закону «Про врегулювання містобудівної діяльності». Тим часом, у Харкові та Ужгороді відбулися акції протесту, учасники яких вимагали від Президента Віктора Януковича знову скористуватися правом вето. Раніше численна акція протесту проти ухвалення цього закону відбулася у Києві в день розгляду законопроекту у Верховній Раді.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG