Доступність посилання

ТОП новини

Польща втрачає Україну (світова преса)


Прага – Світові газети звертають увагу на фундаментальну польську дилему з сусідкою Україною, яку Варшава не в силах вирішувати сама без підтримки з боку Європейського Союзу, де багато країн бояться розізлити Росію наближенням Києва до ЄС. Чи не всі відомі світові видання звернули увагу на заяви підсудного генерала української міліції Олексія Пукача, котрий стверджує у суді, що він убив журналіста Георгія Гонгадзе з наказу Президента Леоніда Кучми. Проект нового закону у галузі державної мовної політики України, який винесений на розгляд Верховної Ради, несе, як зауважують експерти, нові збурення в політичному житті України.

Американське аналітичне видання «Стратфор» звертає увагу на те, що «Польщі важко домогтися одній» укладення до кінця цього року угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між ЄС та Україною. Тут наголошено, що «зміцнення стосунків між Москвою і Берліном посіяло паніку в серці Варшави» і Польща «таким чином перебуває у пошуках стратегічної глибини, того, чого їй найчастіше не вистачало». Місцем такого пошуку Польщі є, як стверджують американські аналітики, Україна, яку Варшава має відмовити від ключової ролі «у відновленні російського домінування в регіоні». «Наближаючи Україну до Європи шляхом віддалення її від сфери впливу Росії, Польща такими чином реалізує ключовий момент своєї стратегії», кажуть у «Стратфорі».

Більшість європейців бояться гніву Росії, яка є і буде надалі для них головним постачальником газу, тому Польщі важко переконати країни на захід від неї, особливо Німеччину і Францію, котрі стають все ближчими до Росії і не поділяють наполегливого бажання Варшави привести Україну ближче до Європи настільки швидко, як можливо. У «Стратфорі» приходять до висновку, що «Польщу обмежуватимуть у цих можливостях сили довкола неї, враховуючи, що вона затиснута між Сходом і Заходом. Така фундаментальна польська дилема».

Чимало західних видань – «Нью-Йорк Таймз», «Ґазета Виборча», «Вашингтон Пост» – розмірковують над заявою у суді генерала української міліції Олексія Пукача, котрий стверджує, що він убив журналіста Георгія Гонгадзе з наказу Президента України Леоніда Кучми і цим самим нібито врятував державу від перевороту, що його нібито готували купка людей довкола загиблого журналіста. Видання цитують адвокатів, правників, експертів, котрі вважають, що всі визнання Олексія Пукача ще мають бути обґрунтовані реальними доказами в суді і нагадують при цьому, що «справа Гонгадзе є перевіркою відданості України диктатурі закону».

Московська «Нєзавісімая газєта» цитує деякі пасажі з проекту закону «Про основи державної мовної політики», котрий внесли на розгляд Верховної Ради депутати від правлячої Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. Експерти наголошують, що згідно з новим законом, якщо він буде ухвалений парламентом, «мови національних меншин будуть функціонувати нарівні з державною мовою». Серед мов національних меншин, як тут звернуто увагу, з’явилася і русинська, щодо якої точилося чимало суперечок у минулі роки. Але головне, як кажуть експерти, що новим законом Партія регіонів «хоче прирівняти російську мову до української» і ухвалення такого акту може «посилити сепаратизм». Цьому сприяють сусідні з Україною Угорщина та Румунія, і з новим законом з’явиться перспектива нових автономних утворень на заході України, насамперед угорського і румунського. Деякі з політиків вже кажуть, що ухвалення нового закону призведе «до вибуху у суспільстві». «Нєзавісімая газєта» також нагадує, що сам Президент Янукович сказав свого часу про недоцільність порушення питання про російську мову як другу державну. Експерти також нагадують, що російською в Україні говорять до 35 відсотків громадян і на їхню думку, «не варто будити лихо» новими законами про мови.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG