Доступність посилання

ТОП новини

НАТО допомагає Україні утилізувати боєприпаси


Київ – 18 квітня у Києві підписали тристоронню угоду між Агенцією НАТО з технічного обслуговування й постачання (NAMSA), Міністерством оборони України та українськими підприємствами-виконавцями робіт з утилізації боєприпасів та озброєння. Крім того, що Україна позбудеться зайвих небезпечних боєприпасів, вона також матиме від цієї угоди вигоду в приблизно 20 мільйонів євро. Про це повідомляють експерти. Водночас вони констатують, що активність співробітництва між Україною і НАТО впала до рівня дев’яностих років минулого століття.

Угода із Агенцією НАТО NAMSA вигідна для України за трьома основними аспектами, наголошує військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник. По-перше, це – зменшення ризику повторення «Новобогданівок». (У травні 2004 року на складі тамтешньої бази зберігання артилерійських боєприпасів стався спалах, унаслідок чого почали вибухати снаряди та інші боєприпаси. П’ятеро людей тоді загинули, десятки госпіталізували. Гасити пожежу довелося два тижні).

По-друге, після утилізації, тисячі українських військовослужбовців можна буде звільнити від охорони застарілих, вже непотрібних, хоча і небезпечних боєприпасів. І ці вояки зможуть набагато більше уваги приділяти військовій підготовці.

По-третє, на таку утилізацію Україні виділяють чималі гроші не з державного бюджету України.

Склади з боєприпасами для утилізації охороняють 7 тисяч вояків

Ціна такого контракту – близько 20 мільйонів євро. І всі ці гроші підуть для українських підприємств та зрештою – на економіку держави
Олексій Мельник
«Одна із надзвичайно високих загроз, що стоїть перед Україною, – надлишкові запаси непридатного для використання озброєння та боєприпасів. По-друге, близько семи тисяч військовослужбовців задіяні в охороні цих складів. І по-третє – економічні аспекти. Ціна такого контракту – близько 20 мільйонів євро. І всі ці гроші підуть для українських підприємств та зрештою – на економіку держави», – наголошує Олексій Мельник.

Причина зниження активності – не в НАТО

Співпраця з Північноатлантичним альянсом хоч і триває, але її активність є значно нижчою, ніж це необхідно для національної безпеки України. Про це заявив у коментарі Радіо Свобода експерт із питань міжнародної безпеки Григорій Перепелиця. І причина зниження активності – не в НАТО. Адже Україна відмовилася від перспективи членства в альянсі, замість принципу колективної оборони дотримується принципу позаблоковості. І все це відбувається на тлі нинішнього стану Збройних Сил із мізерним фінансуванням та низькою боєздатністю.

Ми з 2010 року в розвитку нашого співробітництва провалилися до рівня початку дев’яностих років минулого століття
Григорій Перепелиця
«Фактично, ми з 2010 року в розвитку нашого співробітництва провалилися до рівня початку дев’яностих років минулого століття. Власні Збройні Сили повністю розвалені й не готові виконувати свої конституційні повноваження щодо захисту територіальної цілісності й оборони країни у повному обсязі. Водночас ми відмовляємося від будь-яких зобов’язань НАТО боронити нашу країну, – стверджує Григорій Перепелиця.

19 квітня роботи в рамках проекту з Агенцією НАТО почнуть на складі озброєння та боєприпасів Повітряних Сил Збройних Сил України у селі Грузевиця на Хмельниччині. А від 20 квітня утилізацію боєприпасів та озброєння у рамках такої співпраці здійснюватимуть також у Кам’янці-Подільському. Тут діє сховище боєприпасів і вибухівки при факультеті військової підготовки Національного університету імені Огієнка.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG