Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині розпочинають утилізацію ракетного палива


Громадські слухання щодо утилізації твердого ракетного палива у Павлограді
Громадські слухання щодо утилізації твердого ракетного палива у Павлограді

Дніпропетровськ – Сьогодні у Павлограді, на місцевому хімічному заводі, відкриють комплекс для промислової переробки твердого ракетного палива з міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 часів СРСР. Наразі на Павлоградському хімзаводі є майже 5 тисяч тонн твердого ракетного палива. На підприємстві хвилюються: коштів, виділених із держбюджету на утилізацію, може не вистачити. Екологічні організації Павлограда теж б’ють на сполох.

За міжнародними домовленостями, на Павлоградському хімічному заводі мали дати раду тисячам тонн боєприпасів. Але багато чого з запланованого досі на папері. З 2006 по 2009 рік підприємство ліквідувало тільки 131 тонну ракетного палива, тоді як на його території складовано кілька тисяч тонн.

Витяг палива з ракетних двигунів досі проводили на пілотній установці невеликої ємності. Нове ж устаткування, кажуть на підприємстві, дозволить збільшити продуктивність робіт уп’ятеро і утилізувати до 2 тисяч тонн палива на рік.

Комплекс обійшовся держбюджетові майже в 30 мільйонів гривень. Наразі завершили зведення чотирьох об’єктів, вони розраховані на переробку палива на емульсійні вибухові речовини для гірничої промисловості.

А втім, технологічний ланцюжок утилізації потребує добудови ще семи об’єктів, зазначає технічний директор підприємства Євген Устименко. Їх збудують до кінця року – за умови, що держава не підведе з фінансуванням.

«Готові, збудовані і вже функціонують об’єкти для переробки і виготовлення емульсійних вибухових речовин. Зараз ми запускаємо початок цього технологічного процесу», – заявив технічний директор.

Екологи застерігають від зволікання

Термін зберігання застарілих боєприпасів на Павлоградському хімзаводі збіг ще 2002 року. За таких обставин «добро», що дісталося Україні у спадок від Радянського Союзу, з кожною годиною несе все більшу потенційну загрозу. Еколог хімзаводу Тетяна Холоденко зауважує: з утилізацією зволікати не можна.

«Ми маємо виключити будь-які ризики. Якщо завершились терміни зберігання, змінились хімічні і фізичні властивості палива і паливо може поводитися непередбачувано», – каже фахівець.

Громадські організації Павлограда теж б’ють на сполох: їх турбує те, що утилізація палива відбуватиметься неподалік від житлових районів.

Природоохоронці побоюються повторення подій у Новобогданівці. Вони вже провели кілька акцій протесту і обіцяють нові, говорить керівник природоохоронної громадської організації Ірина Мазанова.

«Якщо фінансування зупинять, то ми будемо змушені вдатись до активних заходів. Ситуація в місті достатньо напружена», – зазначила активістка.

Завершити утилізацію твердого ракетного палива планують до кінця 2013 року. А втім, кінцеві терміни реалізації цієї програми вже кілька разів переносились.

Державне підприємство «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» – провідне українське підприємство з виробництва й утилізації боєприпасів німецького і радянського виробництва.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG