Доступність посилання

ТОП новини

У Бахрейні наростають протести напередодні «Формули-1»


У Бахрейні сьогодні знову спалахнули сутички, коли демонстранти намагалися зайняти одну з головних доріг у столиці Манамі напередодні автоперегонів «Формули-1», призначених у країні на ці вихідні. Сотні учасників протесту перепинили спецзагони поліції, які вдалися до подразливого газу й шумових гранат.

Активісти, які обіцяють «три дні гніву», заявляють, що вони не проти самих змагань, але виступають проти того, що ці змагання в їхній країні стають «піаром» і «винагородою» для «репресивних диктаторів», як вони називають владну сунітську королівську династію.

Сьогодні на трасі перегонів починаються тренувальні заїзди, саме змагання має відбутися післязавтра.

За даними активістів, протягом останніх днів у країні затримали майже сто організаторів протестів, за якими приходили ночами. Вони також заявляють, що останніми днями влада значно посилила репресивні заходи, зокрема, заблокувавши кілька переважно шиїтських передмість Манами, щоб їхні мешканці не могли дістатися на протести до столиці. За їхніми словами, в сутичках із поліцією за минулий тиждень потерпіли 54 людини. Поліція відмовляється підтвердити чи заперечити ці заяви.

Влада Бахрейну називає демонстрантів «вандалами» й заявляє, що вони влаштовують напади, які становлять загрозу мешканцям країни; демонстранти відкидають ці звинувачення.

Минулого року традиційні змагання «Формули-1» на трасі в Бахрейні довелося скасувати через напружене становище в країні після придушення минулорічних протестів; цьогорічні перегони теж були під сумнівом, але їх затвердили останньої хвилі.

Акції протесту і сутички з поліцією час від часу спалахують у Бахрейні, острівній монархії в Перській затоці, де править сунітська династія, відтоді, як у березні минулого року були жорстоко придушені масові виступи з вимогою демократичних реформ. Учасники протестів, які почалися в лютому і в яких в основному брали участь шиїти, звинувачують владу в обмеженні прав та свобод, утисках і дискримінації.
XS
SM
MD
LG