Доступність посилання

ТОП новини

В ООН не можуть порозумітися щодо Сирії


Нью-Йорк – За підрахунками ООН, понад 10 тисяч мирних жителів загинуло протягом15 місяців конфлікту в Сирії. Мирний план, запропонований спеціальним послом ООН Кофі Аннаном, залишається на папері. Спостерігачі ООН дісталися до селища Мазраат-Кубейр, де урядові війська та проурядова міліція знищили 78 осіб, включно з жінками й дітьми. США шукають шляхів припинення кровопролиття.

Максимум, що може нині робити ООН – це надсилати спостерігачів. Вони можуть бути лише свідками злочинів режиму президента Башара Асада проти населення Сирії. Права втручатися спостерігачі на мають.

Президент Асад і його уряд втратили будь-яку легітимність
Пан Ґі Мун
«Напади на цивільне населення, жорстокі порушення прав людини, масові арешти, тортури, страти цілих родин упродовж багатьох місяців. Президент Асад і його уряд втратили будь-яку легітимність», – заявляє Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, виступаючи на сесії Генеральної асамблеї.

Росія – на боці сирійської влади

Генеральна Асамблея ООН може ухвалити резолюцію, що засуджує уряд Сирії, але цей документ лише віддзеркалює настрій світового суспільства. Виконавчу силу може мати лише резолюція Ради Безпеки ООН. Рада може надсилати до місця конфлікту миротворчі війська.

Сполучені Штати пропонували відповідний проект резолюції щодо Сирії, але Росія й Китай, що мають право вето у Раді Безпеки ООН, стають перешкодою на шляху до будь-яких рішучих дій з метою припинення кровопролиття. Сирія залишилася чи не єдиним союзником Росії в арабському світі й вона не хоче втратити цього союзника, виступаючи твердим захисником сирійського режиму.

Посол Росії в ООН Віталій Чуркін намагався виправдати негативне ставлення Москви до можливості усунення від влади президента Асада. Відкидаючи американський проект резолюції Ради Бепеки, російський посол зазначив, що в документі «бракує однієї ланки – не пропонують нічого, що розв’язало б проблему опозиції».

Як зауважив у телевізійному інтерв’ю сенатор Джон МакКейн, член Комісії закордонних справ верхньої палати Конгресу США, Росія прагне не допустити падіння режиму Асада слідом за падінням режиму Каддафі у Лівії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG