Доступність посилання

ТОП новини

Human Rights Watch: тортури в Сирії є «державною політикою»


Прага – Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch розповсюдила у вівторок доповідь про тортури в Сирії. У документі наголошується, що тортури і жорстоке поводження з людьми стали в цій країні «державною політикою». Правозахисники нарахували до 30 центрів тортур у Сирії, де мордують навіть дітей. Глава відомства ООН з прав людини Наві Піллей заявила, що обидві сторони конфлікту в цій країні «втягнуті в дії, які завдають шкоди мирному населенню».

Про суперечності в сирійській опозиції свідчать і факти нинішніх переговорів, які вже другий день тривають у столиці Єгипту Каїрі, де конференція сирійської опозиції завершилася без результату, бо її ініціативи щодо створення альтернативного владі Башара Асада перехідного уряду Сирії провалилися. Причиною цього став бойкот конференції з боку Вільної сирійської армії, командири якої не згодні з деякими елементами міжнародного плану врегулювання в Сирії, а також вихід у вівторок з конференції ще однієї опозиційної сили – «Сирійської революційної комісії».

Вільна сирійська армія виступає проти участі у перехідному уряді деяких очільників нинішньої влади Сирії. Речники «Сирійської революційної комісії» пояснили свій вихід із переговорів опозиції в Каїрі «політичними незгодами».

Катівні поширені по всій Сирії

Одним із приводів зустрічі опозиції в Каїрі стала нова доповідь Human Rights Watch, яка деталізує жахи масових тортур цивільного населення владою в Сирії. Нью-йоркський правозахисний центр заявив, що тортури в Сирії є злочином проти людяності і цей факт має розглядати Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

«Сирійська влада керує цілою мережею центрів тортур, мережею катівень, розкиданих по всій Сирії. Якраз масове поширення і систематичний характер цих катівень, їхньої мережі, виявляє, що таке явище є злочином проти людяності», – наголошує дослідник Human Rights Watch Оле Сольванґ.

Дослідження правозахисників підтвердило те, що заявила напередодні Наві Піллей, Верховний комісар ООН з прав людини.

«Про які порушення з боку сирійської влади ми кажемо? Про хаотичні обстріли житлових кварталів, цілеспрямовані вбивства активістів і прихильників опозиції, затримання, тортури та ґвалтування, напади на лікарні та використання медичних установ у перебігу воєнних дій. Порушення з боку опозиції включають вбивства ймовірних урядових інформаторів і всіх тих, хто співпрацює зі владою», – зазначила Наві Піллей.

Заступник директора Human Rights Watch з питань регіону Близького Сходу і Північної Африки Надім Гурі сказав Радіо Свобода, що Росія не згодна із передачею справи про тортури влади Сирії Міжнародному кримінальному суду, бо в Москві кажуть, що й опозиція також серйозно порушує права людини.

«Сьогодні важливо не займатися такою недобросовісною інтерпретацією. А важливо, щоб всі зовнішні гравці натиснули на всі сирійські сторони, координовано, з однією єдиною метою – примусити їх покласти край насильству і сісти за стіл переговорів. Ми впевнені, що Женева створює для цього добрі шанси і їх необхідно максимально використати», – заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров у вівторок.

Тому, за словами Надіма Гурі, Human Rights Watch виступає за комплексний розгляд цієї справи судом і покарання всіх винних у злочинах проти людяності в Сирії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG