Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС не хочуть війни з Сирією через літак Туреччини


Люксембург – Міністри закордонних справ ЄС у понеділок у Люксембурзі наклали нові санкції на режим сирійського диктатора Башара Асада. Водночас, дипломати закликали Туреччину зберігати спокій після того, як сирійські сили протиповітряної оборони збили турецький військовий літак. Держави співдружності вважають, що до цього інциденту слід ставитися серйозно, однак, доводити справу до військового втручання в Сирію не слід.

Спільнота європейських держав засуджує та називає «неприйнятним» знищення сирійськими збройними силами турецького військового літака, що сталося 22 червня у нейтральних водах поблизу кордону Сирії. Офіційний Дамаск повинен надати повний доступ для проведення розслідування. Тим часом, Туреччина зобов’язана реагувати стриманіше, вважають голови європейських дипломатичних відомств.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт висловив переконання, що Євросоюз має посилити підтримку політичної трансформації цього конфліктного регіону. «Чим далі поглиблюватиметься насильство та мілітаризація сирійського конфлікту, тим складніше буде уникнути руйнівні наслідки наступними роками», – заявляє шведський дипломат.
Те, що трапилося з цим літаком – дуже небезпечне
Жан Ассельборн

«Те, що трапилося з цим літаком – дуже небезпечне, – додає дипломат із Люксембургу, Жан Ассельборн. – Це свідчить про повну неповагу до людського життя. Там були два пілоти, а Сирія без попередження відкрила вогонь. На мій погляд, таке могло трапитися тільки при диктатурі».

Новий інцидент

У той час, коли у міжнародних водах, де знищили літак, тривають пошуки пропалих безвісти турецьких пілотів, у понеділок між Сирією та Туреччиною стався новий повітряний інцидент, повідомляють інформагентства. Сирійська система ППО взяла на приціл інший турецький військово-рятувальний літак.

Не зважаючи на те, що цей та попередній інциденти теоретично можуть бути використані як привід для міжнародного втручання в Сирію, дипломати ЄС, зокрема міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле, вимагають, щоб всі сторони підходили до конфлікту раціонально.
Закликаю всі сторони до холоднокровного, раціонального підходу
Ґідо Вестервелле

«Це неприйнятно, тому важливо знайти спільну з міжнародним суспільством відповідь, – каже він. – Я закликаю всі сторони до холоднокровного, раціонального підходу. Кожен зацікавлений у тому, щоб ситуація не погіршувалася».

Представниця ЄС із закордонної політики Катрін Аштон, підсумовуючи зустріч міністрів у Люксембурзі, заявила про ухвалення нових санкцій та про те, що тиск на режим сирійської диктатури повинен посилюватися, і до цього повинні долучитися всі, включно із Росією, яка має протилежну позицію.

«Залучення Росії до підтримки мирних політичних процесів у Сирії – надзвичайно важливе, так само, як і об’єднання сирійської опозиції для здійснення мирних перетворень», – заявляє голова дипломатичного корпусу ЄС.

Сирійці застерігають НАТО від ворожих намірів

У вівторок, двадцять одна країна ЄС, що одночасно є членами НАТО, братимуть участь у засіданні Північноатлантичної ради, яка скликається на вимогу Туреччини.

Водночас, у понеділок у Дамаску теж провели конференцію, присвячену турецько-сирійському повітряному інциденту.
Якщо засідання НАТО скликають із ворожими намірами, то там повинні знати: сирійські землі, повітря та води для військових Сирії є священними
Джігад Макдіссі

«Ми чули заяви НАТО про те, що вони не мають намірів військового втручання, – заявив речник міністерства закордонних справ Сирії Джігад Макдіссі. – Якщо ж засідання НАТО скликають із ворожими намірами, то там повинні знати: сирійські землі, повітря та води для військових Сирії є священними, так само, як для військових Туреччини священними є турецькі земля та повітряний простір».

Характерно, що, за повідомленнями турецьких ЗМІ, за останній час із сирійської армії до Туреччини втекли 33 військові, включно із декількома офіцерами високого рангу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG