Доступність посилання

ТОП новини

Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО виповнилося 15 років


Сьогодні виповнюється 15 років від дня підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО. З цієї нагоди у Дипломатичній академії України відбувається конференція за участю урядовців, дипломатів, експертів з країн НАТО та з України.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Олефіров, відкриваючи конференцію, відзначив: партнерство України і НАТО має стабільний характер та відіграє велику роль як у царині реформування оборонного сектору держави, так і у створенні модерної системи міжнародної безпеки.

«У цьому контексті хотів би нагадати: 134 українські миротворці несуть службу у складі сил KFOR (The Kosovo Force) у Косові, понад 20 українських військовослужбовців перебувають у складі міжнародної місії сил сприяння безпеці в Афганістані. Триває участь України в операції «Спільні зусилля» у Середземному морі», – повідомив Олефіров.

Директор Центру інформації НАТО в Україні Наталя Немилівська відзначила, що партнерство України та альянсу багато у чому допомогло Україні.

«Незмінна відданість НАТО незалежності та територіальній цілісності України допомогло українській державі у розвитку її власної зовнішньої політики та політики у галузі безпеки. По-друге, партнерство з НАТО вплинуло на проведення внутрішніх реформ в Україні, зокрема, у секторі оборони та безпеки», – сказала Немилівська.

Хартія про особливе партнерство між Україною і НАТО – перший документ, яким було оформлено стосунки між Києвом та альянсом; документ сформував параметри співробітництва – від підтримки з боку НАТО реформ в Україні (у галузі оборони та безпеки) і до участі українців у міжнародних місіях під командуванням альянсу з підтримки миру та розвитку в окремих регіонах світу (у так званих гарячих точках).
XS
SM
MD
LG