Доступність посилання

ТОП новини

Поразка «помаранчевих» ослабила громадянське суспільство (європейська преса)


Прага – Західні видання обговорюють тему громадянського суспільства та свободи преси в Україні. Європейська преса інформує про нагадування Європейської комісії Києву про недопустимість переслідування податковою службою незалежних ЗМІ, маючи на увазі ревізію податківців на телеканалі ТВі. Газети також попереджають, що Конгрес США готується до ультиматуму владі Президента Януковича – або звільнення Юлії Тимошенко, або ж жорсткі санкції.

Оглядач швейцарської Neue Zurcher Zeitung Рудольф Герман висловлює стурбованість в аналізі з Києва через явну слабкість інституцій українського громадянського суспільства, яке через 21 рік незалежності перебуває й надалі у «зародковому стані». Автор опирається при цьому на власні спостереження та на дослідження українського фонду «Відродження», створеного за сприяння американського мільйонера Джорджа Сороса. Йдеться про те, що попередня влада «помаранчевих» не доклала якихось суттєвих зусиль для зміцнення підвалин громадянського суспільства в Україні, а при нинішньому правлінні Президента Януковича спостерігається «погіршення на теренах прав людини, свободи слова, мітингів та зборів». Також спостерігається юридичне обмеження діяльності правозахисних організацій України.

Рудольф Герман цитує експертів із фонду «Відродження» у Києві, зокрема Станіслава Лячинського, який каже, що «головна причина слабкості громадянського полягає в недостатній довірі людей не лише до державних установ, але й у взаємній недовірі громадян». Це недовір’я базується на тому, що в 90-і роки існуючі радянські структури не розпадалися і не замінювалися новими, а це, у свою чергу, не створювало ніякої доброї основи для розбудови того ж громадянського суспільства.

У статті йдеться про депресивний стан більшості населення, яке через широко розповсюджену бідність не може виділяти якихось значних пожертвувань на розбудову громадських структур, а громадські структури створювані олігархами, працюють лише на імідж їхніх творців.

Народ в Україні розчарований і збайдужів до протестів, як вважає Рудольф Греман, ще й з причин провалу Помаранчевої революції, коли після неї «постійно сварливий при владі тандем Ющенка та Тимошенко розтринькав таким чином відпущений їм на майбутнє кредит довіри». Нині в Україні, як зауважує Герман, зросло розчарування не лише владою Януковича, але ніхто не хоче насправді йти на барикади й з-за Юлії Тимошенко. Вже згаданий Станіслав Лячинський каже, що «Тимошенко розглядається як менше зло, але не як фактична альтернатива реальній владі». В українському суспільстві не знають, на кого можна ставити в майбутньому, йдеться в статті. І кількість суспільно-громадянських проектів та їхнє фінансування в Україні становлять сьогодні лише «навряд чи більше краплі, яка падає на розпечений камінь», резюмує Рудольф Герман.

Московська «Независимая газета» інформує, що днями прозвучав черговий сигнал з боку Гельсінської комісії США та її співголови, конгресмена-республіканця Крістофера Сміта, який заявив, що вимоги до української влади щодо ув’язненої Юлії Тимошенко та інших українських опозиціонерів сьогодні актуальні. Це означає, що Конгресу США незабаром належить розглянути резолюцію, в якій міститься «ультиматум команді Янукович: або ж негайне звільнення Тимошенко, або ж санкції». Антиукраїнська кампанія у США наростає і як складова президентської, коли республіканці хочуть показати слабкість Обами та м’якість його політики щодо влади Януковича в Україні. Хоча чимало експертів кажуть, що всі, і США, і Європа, чекатимуть тепер результатів парламентських виборів 28 жовтня та вже придивляються до потенційних учасників українських президентських виборів 2015 року. І, мовляв, лише після 2015-го активізується боротьба Заходу за Україну.

Польська Rzeczpospolita інформує, що Європейська комісія висловила устами речника комісара ЄС з розширення Штефана Фюле своє занепокоєння наступом податкової служби на незалежний телеканал ТВі в Києві. Податківці намагаються звинуватити директора цього телеканалу Миколу Княжицького у нібито фінансових порушеннях на суму в понад 6 мільйонів гривень. Речник ЄС нагадує, що податкова служба України «обіцяла не контролювати ЗМІ напередодні виборів» і останні події довкола ТВі свідчать про загрози «свободі слова» в Україні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG