Доступність посилання

ТОП новини

Податкова заперечує тиск на «ТВі»


Микола Княжицький, архівне фото
Микола Княжицький, архівне фото
Державна податкова служба заявила в п’ятницю, що заяви міжнародних організацій про вибіркове переслідування і тиск на засоби інформації в Україні «невірно трактують дії працівників ДПС України та дискредитують податкову службу в очах українського суспільства та міжнародної спільноти».

У зв’язку з кримінальною справою відносно директора ТОВ «Телерадіокомпанія «Телерадіосвіт» (телеканал «ТВі») Миколи Княжицького податківці заявляють, що цю ситуацію «не можна розглядати як спробу тиску на ЗМІ, оскільки до посадових осіб ТОВ «Телерадіокомпанія «Телерадіосвіт» не висувалося жодних вимог щодо коригування редакційної політики».

Податкова служба також додає, що «жодним чином не порушила мораторій на планові перевірки ЗМІ під час передвиборчої кампанії», бо йшлося не про перевірку, а про вилучення документів фінансово-господарського характеру за ухвалою суду в справі проти Княжицького, яка «порушена за фактом умисного ухилення від сплати податків у сумі 3 мільйони 25 тисяч гривень і має суто господарчий характер».

У четвер міжнародні правозахисні організації Freedom House, «Репортери без кодонів», «Стаття 19» та «Фонд «Відкрите суспільство» закликали українську владу припинити переслідування «єдиного в Україні незалежного телеканалу «TВi» та його генерального директора Миколи Княжицького.

«Ми вважаємо дії посадових осіб податкових органів невідповідними і вбачаємо в цих діях порушення права «TВi» на свободу висловлювань», – мовиться в їхньому відкритому листі до української влади.

Організації вимагають від влади провести незалежне і неупереджене парламентське розслідування рейду податкових органів у приміщенні «TВi», а також відшкодувати телеканалові збитки від тимчасового припинення мовлення 12 липня.

Крім того, вони закликали Україну утримуватися від будь-яких дій, які можуть мати негативний вплив на свободу засобів масової інформації в Україні.

Кримінальну справу проти Княжицького податкова міліція порушила 12 липня. Адміністрація телеканалу відкидає звинувачення і припускає, що податкова перевірка має політичний підтекст.
XS
SM
MD
LG