Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко визначиться з підтримкою змін до Конституції, коли вони стануть зрозумілі


(архівне фото)
(архівне фото)
Колишній Президент Віктор Ющенко вважає, що «ще багато років тема Конституції буде в політичному меню будь-якої влади». Про це він сказав у понеділок під час перебування в Івано-Франківську, коментуючи свою участь у Конституційній асамблеї, створеній із подання чинного Президента Віктора Януковича, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

З одного боку, на переконання Ющенка, Конституція недосконала. «Ми не маємо кількох розділів, які повинні в ХХІ столітті давати відповіді – і статусну, і функціональну, починаючи від системи самоврядування, яка в нас не виписана, закінчуючи вертикально сформованими силовими структурами, які перебувають не в підпорядкуванні громади», – сказав він.

За словами Ющенка, наразі система самоврядності в Україні розвивається в протилежному напрямку, як у європейських країнах. «Ми маємо вертикаль влади, коли для того, щоб збудувати дитячий садок, чи школу, чи тротуар в якомусь селі, треба акцепт політичного божка і Прем’єр-міністра України», – сказав колишній Президент.

Він також переконаний, що «парламентська демократія демократичніша від президентської демократії».

Які зміни хоче в Конституцію ввести Янукович, Ющенко не знає, бо «жодної пропозиції, яка б сьогодні дебатувалася в рамках створеного органу (Конституційної асамблеї) не було».

Лише після того, як стане зрозуміло, про які зміни йдеться і через які інструменти та механізми вони впроваджуватимуться, Віктор Ющенко як член Конституційної асамблеї позиціонуватиметься, «підтримую чи не підтримую, чи я виходжу з асамблеї, чи буду мати голос і впливати».

Віктор Ющенко підсумував, що «птаха буде видно по польоту».

За часів президентства Віктора Ющенка була створена Національна конституційна рада, яку у квітні 2010 року ліквідував Віктор Янукович.

Конституційна асамблея створена указом Президента Віктора Януковича у травні 2012 року, свою роботу розпочала у червні.
XS
SM
MD
LG