Доступність посилання

ТОП новини

Британія не підтверджує запровадження «списку Магнітського» – МЗС Росії


Заступник міністра закордонних справ Росії Володимир Титов заявив сьогодні, що МЗС Великої Британії не підтвердило інформацію про запровадження візових обмежень за так званим «списком Магнітського» щодо російських посадовців, як вважають, причетних до смерті російського юриста Сергія Магнітського, повідомило російське агентство «Інтерфакс».

Позавчора британське видання The Sunday Times написало, що міністр внутрішніх справ Великої Британії Тереза Мей передала британському посольству в Москві список із 60 російських посадовців, яким рекомендовано відмовляти в британських візах.

Про запровадження такого списку в Великій Британії вже повідомляли майже рік тому, але тоді та інформація теж не підтвердилася.

Так званий «список Магнітського» з 60 російських посадовців вперше уклали у США ще 2010 року; автор американського списку сенатор Бенджамін Кардін додав до кожного прізвища опис ролі, яку посадовець, за даними Кардіна, відіграв у смерті Магнітського. Затвердження цього списку за законопроектом, відомим як «акт Магнітського», в Конгресі США триває досі. Тим часом Державний департамент США власним рішенням запровадив санкції щодо частини російських посадовців із того списку, але не щодо всіх 60; Росія відповіла на це своїми заборонами.

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році в слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.

Магнітський потрапив за ґрати, звинувачений у розробці схеми уникнення російських податків для свого замовника, фонду Hermitage Capital. Йому висунули це звинувачення по тому, як юрист заявив, що встановив цілком протилежне: за його даними, суму в 230 мільйонів доларів, що її фонд уже сплатив як податки, викрали з російського бюджету посадовці Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.
XS
SM
MD
LG