Доступність посилання

ТОП новини

США знімають санкції з чільних керівників М’янми


Сполучені Штати Америки зняли в середу персональні санкції з нинішнього президента М’янми Тейн Сейна і спікера парламенту країни Шве Манна. Ці санкції були накладені на них 2007 року, коли вони були відповідно четвертою і третьою особами в керівництві тодішньої військової хунти М’янми (командувачем збройних сил і прем’єр-міністром).

Також у середу Вашингтон підтвердив, що найвідомішу з лідерів опозиції М’янми Аун Сан Су Чжи, яка нині перебуває з візитом у США, приватно прийме пізніше цього дня за місцевим часом президент США Барак Обама.

Також у середу вона має отримати Золоту медаль Конгресу – одну з найвищих нагород США для цивільних осіб, якою її нагородили ще 2008 року, коли вона перебувала у М’янмі під домашнім арештом.

Одна з цілей 17-денного візиту Аун Сан Су Чжи – переконати США цілком зняти решту санкцій, які Вашингтон іще має проти її країни. У вівторок вона говорила про це з державним секретарем США Гілларі Клінтон.

Міжнародна спільнота останнім часом послабила санкції проти М’янми, яка започаткувала процес реформ. Серед іншого, на такі кроки пішли ЄС і США. Сполучені Штати, зокрема, вже двічі полегшували свої санкції, які діяли щодо М’янми останні 20 років, запроваджені свого часу через масові порушення прав людини і нездатність влади здійснити демократичні реформи. Аун Сан Су Чжи перебувала тоді під домашнім арештом близько 15 років, у 1989–1995, 2000–2002 і 2003–2010 роках.

У М’янмі, де майже півстоліття керували військові хунти, навесні минулого року сформована цивільна влада. Більшість у ній є колишні члени чи прихильники військової хунти. Але ця влада вже звільнила сотні політв’язнів, розширила свободу преси і здійснює й інші кроки в бік демократизації, а також низку економічних реформ.
XS
SM
MD
LG