Доступність посилання

ТОП новини

Василенко про заяву Кузьміна: це дуже дивний коментар


Володимир Василенко
Володимир Василенко
Заява заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна про те, що в усіх порушеннях у справі Тимошенко винен старий кодекс, є дуже дивним коментарем. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив Володимир Василенко, професор, посол, екс-суддя Гаазького трибуналу.

«Справа в тому, що, навіть якщо діяло у той час застаріле радянське кримінальне законодавство, крім законодавства, у нас є Конституція, яка має вищу силу юридичну, ніж кримінальний закон. Відповідно до Конституції, в України діє принцип верховенства права. І, нарешті, Україна зв’язана зобов’язаннями Європейської конвенції захисту прав людини, яка є частиною внутрішнього законодавства України, оскільки вона ратифікована Верховною Радою України, є частиною кримінального законодавства України також в частині, яка стосується ведення кримінального процесу», – заявив Василенко.

За його словами, «жодних вибачень, жодних «ексск’юзів» щодо того, що в нас там діяло старе законодавство», бути не може. «Воно не прийнятне, воно не працює, воно не переконає Страсбурзький суд», – наголосив професор Василенко.

Сьогодні в коментарі Радіо Свобода Кузьмін визнав, що в справі щодо зловживання посадою колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, яку засудили до семи років ув’язнення, могли бути порушення міжнародних норм судочинства. Водночас причиною цього він назвав лише недосконалість старого Кримінально-процесуального кодексу і аж ніяк не політичне переслідування Тимошенко.
XS
SM
MD
LG