Доступність посилання

ТОП новини

Суд відмовився розглядати заяву про фальшування доказів проти обвинуваченого в терактах


Печерський районний суд Києва відхилив у понеділок скаргу на бездіяльність Генеральної прокуратури України при розгляді заяви про фальсифікацію слідством доказів причетності звинуваченого в терактах Дмитра Реви до вибухів у Дніпропетровську та інших містах України, повідомив Радіо Свобода адвокат Реви Віталій Погосян.

За його словами, по суті «суд вважає, що Генпрокуратура не бездіяла».

«Заяву Дмитра Реви, яку він написав до прокуратури, розглядають як скаргу, хоча це заява про злочин. Рева, подаючи її, розписувався, що він попереджений про відповідальність у разі неправдивих свідчень. Суд вирішив, не беручи до уваги цю заяву, що прокуратура діяла правильно», – сказав Радіо Свобода адвокат.

Він поінформував, що суд у понеділок також відмовився зобов’язати Генпрокуратуру внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про підробку доказів причетності Реви до злочину. Суд мотивував своє рішення тим, що вже діє новий Кримінальний процесуальний кодекс із новою процедурою розгляду таких заяв.

«Хоча сама справа слухається за старим Кримінально-процесуальним кодексом. Яким чином тепер суд орієнтується на новий кодекс? Мені це не зрозуміло», – наголосив адвокат.

Рішення Печерського райсуду Києва, за текстом ухвали, не може бути оскаржене в українських судах, тому адвокат готує звернення до Європейського суду з прав людини. Як сказав Радіо Свобода Віталій Погосян, скарга буде подана до Нового року.

Захист стверджує, що єдиний доказ проти обвинуваченого в терактах Дмитра Реви був сфальшований співробітниками міліції під час обшуку. Сторона обвинувачення поки це не коментує.

27 квітня цього року у Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйони доларів. Серед підсудних – дніпропетровський політолог Віктор Сукачов і його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також обвинувачують у скоєнні ще 7 терактів у різних містах України.
XS
SM
MD
LG