Доступність посилання

ТОП новини

Азаров заявив, що Митний союз життєво важливий і в ньому немає політики


Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у четвер, що для України «життєво важливо» домовитися і взаємодіяти з країнами Митного союзу у складі Росії, Казахстану і Білорусі.

Як сказав він в інтерв’ю українським телеканалам, до цих країн Україна постачає те, що не може продати на інших ринках: продукцію машинобудування, труби тощо. За його словами, на ці країни припадає 60 мільярдів доларів експорту з України, а на країни Європейського Союзу – близько 40 мільярдів доларів.

У взаємодії з Митним союзом немає ніякої політики, заявив Азаров і виступив проти, за його словами, «політичних спекуляцій і протиставлень», коли Україні говорять, що ось вона хоче до Митного союзу і не хоче до Європейського Союзу. Він сказав, що це «нічого доброго» для України не несе і що він завжди виступав проти таких протиставлень.

Прем’єр також заявив, що якщо Україна не зможе захистити свої економічні інтереси і не знайде форм взаємодії з Митним союзом, то втратить «колосальний ринок».

Росія давно пропонує Україні вступити до Митного союзу, обіцяючи за це, зокрема, дешевший газ. Україна висловлює готовність до співпраці з Митним союзом без вступу до нього в різних форматах – «3+1», поступового приєднання до його правил тощо, – на що не згодні у Кремлі.

Раніше в Європейському Союзі, а також в інших європейських установах уже багато разів попереджали, що ймовірний вступ України до Митного союзу був би несумісний із її приєднанням до зони вільної торгівлі з ЄС, угода про що вже парафована і чекає на підписання, як вважають, наступного року.
XS
SM
MD
LG