Доступність посилання

ТОП новини

Україна направить миротворців у Кот-д’Івуар


Верховна Рада України підтримала пропозицію Президента України Віктора Януковича щодо направлення до 130 українських миротворців і трьох вертольотів Мі-24 із Ліберії в Кот-д’Івуар.

За законопроект проголосували 266 народних депутатів із 392 зареєстрованих.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначалося, що з огляду на зниження рівня внутрішніх і зовнішніх воєнних загроз для Ліберії, починаючи з жовтня 2012 року до липня 2015 року планується масштабне скорочення військового компоненту миротворчої місії ООН в Ліберії – виведення близько 4,2 тисячі з наявних на сьогодні 7952 військових.

Серед інших частин виведенню підлягає також ударний вертолітний підрозділ – три вертольоти Мі-24 – із складу 56-го окремого вертолітного загону Збройних сил України.

Водночас вісім військово-транспортних вертольотів Мі-8 залишаться у складі миротворчої місії ООН у Ліберії.

Раніше згідно з законом від 4 листопада 2010 року було врегульовано питання тимчасової передислокації українського миротворчого контингенту з Ліберії до Кот-д’Івуару чисельністю до 25 військовослужбовців.

4 лютого 2011 року у відповідь на прохання генерального секретаря ООН Верховна Рада схвалила рішення про збільшення загальної чисельності українського миротворчого контингенту України в Кот-д’Івуарі до 60 військовослужбовців на період до трьох місяців, який закінчився, відповідно, 4 травня.

19 травня 2011 року парламент схвалив рішення президента про направлення до 70 українських миротворців у Кот-д’Івуар до 30 вересня 2011 року.

Відповідні місії українських миротворців фінансує ООН.
XS
SM
MD
LG