Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан викликав посланця Індії для протесту через Кашмір


Боєць Прикордонних сил безпеки Індії на фактичному кордоні з Пакистаном у Кашмірі, 11 січня 2012 року
Боєць Прикордонних сил безпеки Індії на фактичному кордоні з Пакистаном у Кашмірі, 11 січня 2012 року
Уряд Пакистану викликав сьогодні посланця Індії в Ісламабаді, щоб висловити офіційний протест проти загибелі двох пакистанських військовослужбовців у сутичках на фактичному кордоні двох держав у спірному гімалайському регіоні Кашмірі.

Як повідомило Міністерство закордонних справ Пакистану, верховному уповноваженому у справах Індії заявили, що такі напади неприпустимі.

Цього тижня схожий дипломатичний протест улаштувала Індія через загибель у тих сутичках двох індійських військових. Індію особливо обурило, що пакистанці, як заявляють, познущалися з тіл убитих.

Від кінця минулого тижня сталися вже три бойові сутички з переходом так званої Лінії контролю, яка розподіляє зони контролю Індії й Пакистану в Кашмірі; в них загинули загалом двоє пакистанських і двоє індійських військовослужбовців. Сторони взаємно звинуватили в них одна одну й натомість відкинули власну вину.

Останнім часом такі сутички були надзвичайно рідкісні, хоча напруженість на самому кордоні виникає час від часу. Раніше ці країни провели вже дві війни за переважно мусульманський за населенням Кашмір, який також має давні гіндуїстські традиції.

І Індія, і Пакистан претендують на владу над усією територією історичного князівства Кашмір із 1947 року, від самого виникнення цих сучасних держав, а фактично контролюють приблизно по 40 відсотків Кашміру, тоді як іще 20 відсотків тим часом перебрав собі Китай.
XS
SM
MD
LG