Доступність посилання

ТОП новини

Колишнього міністра оборони Грузії Окруашвілі звільнили під заставу


Іраклі Окруашвілі в суді у Грузії, архівне фото
Іраклі Окруашвілі в суді у Грузії, архівне фото
У Грузії Тбіліський міський суд звільнив у п’ятницю колишнього міністра оборони Іраклі Окруашвілі з попереднього ув’язнення під заставу в 15 тисяч ларі (понад 73 з половиною тисячі гривень), і він вийшов на волю. Рішення стосувалося справи проти Окруашвілі щодо зловживання службовим становищем і службового недбальства при закупівлі неякісних боєприпасів.

У четвер цей же суд постановив звільнити його під заставу в 10 тисяч ларі (понад 49 тисяч гривень) у справі про створення незаконного збройного формування під час масових заворушень позаминулого року, але він лишався під вартою в очікуванні на нинішнє рішення.

Таким чином, загальна сума застави склала 25 тисяч ларі (понад 122 з половиною тисячі гривень, чи понад 15 тисяч доларів). Обидві справи продовжать розглядати в суді цього місяця.

Також у четвер інший суд, Апеляційний суд Тбілісі, скасував раніше винесений Окруашвілі вирок в 11 років позбавлення волі за ще однією справою проти нього, про «хабарництво в особливо великих розмірах та здирство, здійснюване організованою групою».

А в вівторок Головна прокуратура Грузії оголосила, що зняла з Окруашвілі низку звинувачень у відмиванні грошей і зловживанні службовим становищем на посаді міністра, за якими проти нього теж велося слідство.

Іраклі Окруашвілі взяли під варту через згаданий 11-річний вирок, коли він повернувся зі свого вигнання у Франції наприкінці минулого року, після перемоги на парламентських виборах коаліції «Грузинська мрія», опозиційної до президента Міхеїла Саакашвілі.

Іраклі Окруашвілі, колишній міністр оборони в уряді Міхеїла Саакашвілі і його соратник, 2007 року пішов у відставку, виступив зі звинуваченнями на адресу президента і оголосив про створення опозиційного руху. Відразу після цього його арештували за звинуваченнями в корупції, і на допиті він відмовився від звинувачень проти президента і частково визнав свою вину. Вийшовши з-під варти під заставу на суму в 6,5 мільйона доларів, він утік і відтак отримав притулок у Франції, де донедавна й перебував.

Тим часом у Грузії його 2008 року засудили заочно до 11 років ув’язнення, в судах також тривали розгляди справ за ще низкою звинувачень – однієї теж про зловживання службовим становищем і службове недбальство при закупівлі неякісних боєприпасів, іншої про організацію незаконного збройного формування в час масових противладних протестів у травні 2011 року.
XS
SM
MD
LG