Доступність посилання

ТОП новини

Кожара обговорив у ЄС газові питання


Леонід Кожара, архівне фото
Леонід Кожара, архівне фото
Міністр закордонних справ Леонід Кожара обговорив у середу у Брюсселі з комісаром ЄС із питань енергетики Ґюнтером Еттінґером, серед інших питань, реверсні поставки газу з країн-членів ЄС до України, а також перспективи видобутку сланцевого газу в Україні, повідомила прес-служба МЗС.

Міністр запевнив єврокомісара, що Україна залишатиметься надійним транзитером російського газу до держав-членів Європейського Союзу, мовиться в повідомленні.

Співрозмовники також обговорили енергетичний порядок денний саміту Україна – ЄС та поглиблення двосторонньої співпраці України й Євросоюзу в енергетичній сфері в рамках Договору про Енергетичне співтовариство.

Україна намагається домовитися з Росією про зміну умов газових контрактів 2009 року, за якими змушена платити за російський газ ціну, на думку української сторони, вищу від ринкової, починає імпортувати частину спожитого газу з Європи за цінами нижчими, ніж із Росії, і збирається видобувати сланцевий газ на двох виявлених у країні його родовищах.

Останніми днями в Євросоюзі почали висловлювати занепокоєння щодо постачання Росією газу до Європи через Україну після вимоги російського «Газпрому» до «Нафтогазу України» сплатити 7 мільярдів доларів стягнень за невибраний за контрактом газ.

Саміт Україна – ЄС має відбутися 25 лютого.
XS
SM
MD
LG