Доступність посилання

ТОП новини

Україна може встигнути з реформами до саміту у Вільнюсі. Але чи хоче?


Київ – Уряд України схвалив проект угоди про асоціацію з Європейським союзом. За словами керівника представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, небезпеки зриву підписання угоди у Вільнюсі він не бачить, хоча деякі умови досі не виконані. Окремі експерти говорять, що ухвалення євроінтеграційних законів затягується через безпредметні дискусії навколо них.

Завершилась робота над проектом угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, який розглянуть на Вільнюському саміті. Керівник представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський заявив на брифінгу в Кабінеті міністрів, що не бачить передумов, які б унеможливили підписання угоди у листопаді.

«Проблема Тимошенко» ще не вирішена
Ян Томбінський
За його словами, «саміт у Вільнюсі стане нашим спільним успіхом», однак наголошує на кількох проблемах, які Україна повинна встигнути вирішити до того часу. «Це реформування судової системи, реформування виборчого законодавства, подолання корупції та покращення умов для бізнесу, як українського, так і міжнародного. Також «проблема Тимошенко» ще не вирішена», – зазначив Томбінський.

Підписання угоди про асоціацію створить принципово нові умови для України: як зовні, так і всередині держави, вважає міністр закордонних справ Леонід Кожара.

«Більша частина роботи була зроблена навіть не у Міністерстві закордонних справ, а у Міністерстві економіки, яке фактично відповідало за підготовку угоди про зону вільної торгівлі, Міністерстві юстиції, фактично – всіма державними органами. Тобто цілком очевидно, що європейська інтеграція – це питання внутрішньополітичного життя України», – зауважує міністр.

Окрім того, він зазначив, що МЗС і далі має намір розвивати співпрацю «у східному напрямку» – до зони вільної торгівлі з Росією та Митним союзом.

Навколо деяких законів із «європакета» донині точаться дискусії

Ухвалене урядом на цьому засіданні рішення, швидше, технічне, важливою є «змістова частина» питання – зміни до законодавства та, наприклад, проведення виборів у Києві, зауважує Валерій Чалий із центру Разумкова. Однак, за його словами, за відповідної політичної волі все можна встигнути.

Терміни багато в чому – досить жорсткі
Валерій Чалий
«Насправді терміни багато в чому досить жорсткі. Буде засідання Ради Європейського союзу у двадцятих числах жовтня, а потім перед самим Вільнюським самітом на рівні міністрів закордонних справ збереться рада у Люксембурзі. Тому, в принципі, відкладати було б небажано, але час іще є», – вважає Чалий.

Сьогодні у політиків відбулася еволюція поглядів: вони зрозуміли цінність «європейського вектора», однак розуміння того, що так звані «євроінтеграційні закони» потрібні не Європейському союзу, а Україні, так і не прийшло. Про це Радіо Свобода зазначив директор програми «Верховенство права» міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов. За його словами, ухвалення цих законів гальмується через дискусії навколо них, часто безпредметні.

«Ну, по-перше, це законопроект, який стосується змін до Конституції щодо судоустрою і правосуддя взагалі. І це стосується, звичайно, дискримінації. Тому що вся дискусія з цього питання зводиться виключно до «прав сексуальних меншин», а законопроект, можливо, лише на 5% цього стосується, а передбачає дуже серйозні зміни у правовій системі держави», – зауважує Романов.

Після схвалення урядом пропозиції щодо підписання угоди про асоціацію передадуть президентові України.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG