Доступність посилання

ТОП новини

Опозиціонери і регіонали «саботують» питання Тимошенко


Київ – У вівторок депутати від влади та опозиції знову шукатимуть компроміс у робочій групі з підготовки законопроекту про лікування засуджених за кордоном. На черговому її засіданні, яке відбулося напередодні, дійти згоди не вдалося. Опозиціонери та регіонали продовжують звинувачувати одне одного у «саботажі» розв’язання «проблеми Тимошенко». А експерти припускають, що екс-прем’єра випустять за кордон після саміту у Вільнюсі, хоча законопроект про це ухвалять перед зустріччю в столиці Литви, де Україна зможе підписати угоду про євроасоціацію.

19 листопада – і черговий день діяльності робочої групі з підготовки законопроекту про лікування засуджених за кордоном, і чергове пленарне засідання Верховної Ради. І саме 19 листопада визначила минулого тижня місія євроспостерігачів Кокса-Квасневського як останній день, коли українському парламенту «можна зробити те, що треба» (за словами екс-президента Польщі) для вирішення «проблеми Тимошенко».

Але напередодні парламентарі-регіонали заявили, що не підтримають цього дня документи, які дозволили б ув’язненій Юлії Тимошенко лікуватися за межами України.

«Ми мусимо керуватися тільки Конституцією України»

Провладні народні обранці запевняють у готовності до компромісу, але також констатують: відповідні законопроекти у своєму нинішньому вигляді суперечать Конституції. Зокрема, це вкотре підтвердилося під час засідання робочої групи в понеділок, наголосив у коментарі Радіо Свобода член групи, депутат Партії регіонів Володимир Олійник.

Ми повинні це робити під проблему. Проблему лікування осіб за кордоном, якщо є така потреба і немає відповідних застережень
Володимир Олійник
«Ми мусимо керуватися тільки Конституцією України. А це означає, що ми не можемо створити механізми, що дозволятимуть особам, котрі вчинили злочин, уникнути відбування покарання. І ми не можемо зробити закон під одну особу. Ми повинні це робити під проблему. Проблему лікування осіб за кордоном, якщо є така потреба і немає відповідних застережень», – підкреслив Володимир Олійник.

Хоча спершу понеділкове засідання робочої групи відбувалося практично в унісон, як зазначав позафракційний член групи Ігор Єремеєв, «раптово зникли взаємні нападки, практично по всіх питаннях знайдено консенсус і проголосовано. Я сподіваюсь, що з таким підходом ми маємо шанси швидко доопрацювати закон...»

«2,5 години без сварки» і …«саботаж»

Інший член робочої групи, депутат від УДАРУ Ірина Геращенко протягом засідання зазначала: «2,5 години без сварки. Йдемо по нормах напрацьованого опозицією законопроекту 3599Д. Постатейно. ПР пропонують свої правки до певних статей, ми налаштовані на конструктив і роботу до переможного кінця… Ми навіть погодилися на те, аби лікування за кордоном у медичній установі не враховувалося в термін відбування покарання, а вважалося так званими «тюремними канікулами».

Проте коли засідання робочої групи з підготовки законопроекту про лікування засуджених за кордоном завершилося, Ірина Геращенко підбила Радіо Свобода його підсумки без оптимізму.

Ми справді готові до компромісів, аби закон таки внесли до сесійної зали і проголосували
Ірина Геращенко
«Коли, як мені здається, Партія регіонів побачила, що ми не вступаємо в якісь склоки, з’ясування стосунків, що ми справді готові до компромісів, аби закон таки внесли до сесійної зали і проголосували, знову почався саботаж і було припинено сьогоднішнє (18 листопада – ред.) засідання робочої групи, оголошено перерву до 19 листопада, хоча ми наполягали, що маємо закінчити цю роботу 18 листопада», – сказала Ірина Геращенко.

«Янукович хоче бути першою зіркою на саміті»

А політичний експерт Олеся Яхно зауважила Радіо Свобода, що успіх засідань робочої групи, як і успіх нинішнього пленарного тижня Верховної Ради залежить не від самих депутатів, а від одного-єдиного політика. Політика, котрий зараз здійснює багаторівневу, складну гру, щоб і проблема підписання угоди про євроасоціацію у Вільнюсі, й «питання Тимошенко» були вирішені передусім на його умовах.

Віктор Янукович хоче бути першою зіркою на саміті, а якщо Тимошенко звільнять до саміту, то, відповідно, увага буде привернута до самого факту виїзду Тимошенко за кордон
Олеся Яхно
«Рішення стосовно Тимошенко все-таки базуватимуться на тому, щоб безпосередньо її звільнення або переведення за кордон відбулося вже після саміту і з можливим ухваленням рішення про це до саміту. Це пов’язано з тим, що все-таки Віктор Янукович хоче бути першою зіркою на саміті, а якщо Тимошенко звільнять до саміту, то, відповідно, увага буде привернута до самого факту виїзду Тимошенко за кордон», – зауважує Олеся Яхно.

Тим часом євродесант в Україні посилиться 19 листопада ще одним діячем – до Пета Кокса і Олександра Квасневського приєднається єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле. Про це повідомив Радіо Свобода речник представництва ЄС в Україні Девід Стулік.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG