Доступність посилання

ТОП новини

Для успіху України у Вільнюсі Євросоюз залучив усі установи


Брюссель – Європейська дипломатія у понеділок закликала українську владу терміново діяти й рухатися, щоб вирішити справу Тимошенко. Це зніме перепони в підписанні вільнюських угод, заявляли у Брюсселі міністри закордонних справ ЄС, зауважуючи, що «нині все в руках президента Віктора Януковича». Тим часом, до зусиль європейської дипломатії та, продовженої Європарламентом, місії Кокса-Квасневського, долучається і Єврокомісія. 19 листопада до Києва на переговори з українським президентом відряджають відповідального за розширення та політику сусідства, комісара Штефана Фюле.

Швеція, з огляду на короткий час, що залишається до Вільнюського саміту, акцентує увагу на тому, що місія Кокса-Квасневського ще працює. «Доки цей процес триває, ухвалювати рішення – підписувати асоціацію з Україною чи ні – ще зарано», – каже шведський міністр закордонних справ Карл Більдт.

Його колега з Литви Лінас Лінкявічус, тим часом, не втрачає оптимізму: до саміту залишаються лічені дні, але якщо український президент скористається своїм впливом, то асоціацію з ЄС українці можуть укласти.

«Як буде потреба, то ми (міністри закордонних справ ЄС) зустрінемося знову, – зауважує Лінкявічус. – Ми маємо й інші процедури, тобто, це ще не кінець. Європарламент теж ще залучений, бо Кокс-Квасневський знову в Києві ведуть переговори. Президент Баррозу від імені Єврокомісії теж розішле своїх представників. З іншого боку, Україна теж має досягти результатів і вони це пообіцяли. Тож, побачимо».

Двері для України все ще відчинені й тепер настав момент істини
Лінас Лінкявічус
Дипломат пояснює, що тепер – справа за Верховною Радою, результати роботи якої дуже б допомогли у підписанні вільнюських угод. «Треба рухатися, – підсумовує Лінас Лінкявічус, зауважуючи, що «двері для України все ще відчинені й тепер настав момент істини».

Ми хочемо мати Україну на нашому борту – Вестервелле

Німецький міністр Ґідо Вестервелле, тим часом, прямо заявляє: так, ми хочемо підписати угоду про асоціацію, але для цього Україна має виконати всі умови, включно із припиненням так званого вибіркового правосуддя.

Ми, європейці, вважаємо чітко, що напрямок України – Європа і ЄС
Ґідо Вестервелле
«Саме тому справа Юлії Тимошенко є важливим, ключовим елементом. Для цього ми й запропонували лікування у Німеччині. Це – місток для всіх, мудра порада, яка мала б задовольнити наш взаємний інтерес. Ми, європейці, вважаємо чітко, що напрямок України – Європа і ЄС. Ми хочемо мати вас на борту, але для цього треба відповідати критеріям і виконати умови. Я бачу значний прогрес, але є ще й невиконана робота», – зазначив Вестервелле.

Тим часом, представники країн так званої «старої Європи» протягом засідання Ради міністрів ЄС, попри доволі показову справу Тимошенко, намагалися переконати, що насправді українській владі слід поправити ситуацію з повагою до верховенства права.

Команди Фюле і Януковича шукатимуть шлях до успіху

Україні необхідна позитивна еволюція в сфері судочинства, тобто, це не тільки питання однієї особи
Дідьє Рейндерс
«Тимошенко – це лише один із елементів, – вважає голова зовнішньополітичного відомства Бельгії Дідьє Рейндерс. – Особливо Україні необхідна позитивна еволюція в сфері судочинства, тобто, це не тільки питання однієї особи, навіть такої символічної. Йдеться загалом про всю ситуацію в царині прав людини та, зрештою, про повагу до правової держави».

Голова європейської дипломатії Катрін Аштон, підводячи підсумки зустрічі міністрів закордонних справ, у свою чергу каже, що команди єврокомісара Фюле та президента Януковича у вівторок проведуть консультації, як досягнути успіху у Вільнюсі. Верховний представник ЄС із закордонної політики додає, що покладає надії на цьоготижневу сесію Верховної Ради, де очікують ухвалення так званих євроінтеграційних законів та законопроекту щодо лікування засуджених за кордоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG