Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк відхилив посаду прем’єра, закони 16 січня скасують і знову ухвалюватимуть


Під час переговорів 27 січня 2014 року, фото прес-служби президента
Під час переговорів 27 січня 2014 року, фото прес-служби президента
В адміністрації президента пізно ввечері сьогодні закінчилися чергові переговори лідерів опозиції Арсенія Яценюка, Віталія Кличка й Олега Тягнибока з президентом Віктором Януковичем, першим заступником голови адміністрації Андрієм Портновим і міністром юстиції Оленою Лукаш, повідомила прес-служба голови держави. Вони протривали понад чотири години.

Як повідомила після їхнього закінчення Лукаш, зокрема, Яценюк не дав згоди очолити уряд України, переговори будуть продовжені.

Сторони також ухвалили «політичне рішення про скасування прийнятих 16 січня цього року законів», які викликали «численні дискусії», повідомила вона й тут же додала: «Але ті закони, що не викликають зауважень, завтра будуть ухвалені парламентом знову».

Міністр юстиції не уточнила, які саме закони більшість збирається провести знову.

Положення ж законів, що втратять силу завтра, «будуть опрацьовані сторонами спільно та відповідатимуть європейському рівню», сказала вона.

Що стосується повернення до Конституційних норм 2004 року, «сторони констатували недосконалість норм Закону № 2222 (яким було внесено зміни до Конституції, відомі як редакція 2004 року – ред.) та констатували відсутність особистих напрацювань текстів Конституції», мовиться в повідомленні.

Крім того, за результатами зустрічі сторони дійшли «концептуальної згоди» проголосувати щодо закону «про амністію».

При цьому, заявила Олена Лукаш, наполяганням владної сторони є відкладальна умова для цього закону: амністія набуде чинності лише у разі звільнення всіх захоплених приміщень та автошляхів, в іншому випадку скоєні правопорушення амністовані не будуть.

На час цього повідомлення опозиція ще не коментувала результату нинішніх переговорів зі свого боку.

Під час попереднього кола таких переговорів в адміністрації президента, що відбулося позавчора, опозиції запропонували посади прем’єр-міністра для Арсенія Яценюка і віце-прем’єра з гуманітарних питань для Віталія Кличка, можливість звільнити з-під арешту затриманих учасників протестів і звільнити від відповідальності учасників усіх протестів, можливість розглянути механізм повернення до Конституції в редакції 2004 року, яка значно обмежувала повноваження президента, і змінити закони 16 січня в разі, якщо про це буде «політичний консенсус». Від опозиції вимагали відвести людей із місця протистояння на вулиці Грушевського в Києві і «припинити будь-які протиправні дії».

Опозиція вимагає звільнення від відповідальності демонстрантів і притягнення до відповідальності порушників-силовиків, визнання нечинними законів 16 січня, відставки уряду і дострокових виборів і парламенту, і президента.
XS
SM
MD
LG