Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку завершились всі псевдореферендуми, «республіка» звітує про феноменальну явку


У Донецьку «референдум» за незалежність пройшов спокійно
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
Донецьк – Сьогодні в Донецьку оголосять результати усіх псевдореферендумів, що минули напередодні. Самопроголошена республіка хизується чергами до дільниць і надзвичайно високою явкою, поки на півночі області тривають збройні протистояння з українськими силовиками. При цьому, як заявляють представники так званої республіки, референдум не означає відділення Донеччини від України.

Сьогодні вночі, на кілька годин раніше запланованого часу представники самопроголошеної республіки оголосили результати свого так званого референдуму.

Голоси порахували за дві години

Результати для всієї області були оголошені близько дванадцятої години ночі, при тому, що дільниці офіційно мали закритись лише за дві години до цього. Результат не став несподіванкою, якщо враховувати оприлюднену СБУ розмову.

За їх підрахунками «за» самостійність республіки проголосувало 89% тих, хто прийшли на дільниці, а це 75% від усіх мешканців, що мають право голосу. При цьому, голова так званого Центрвиборчкому самопроголошеної республіки Роман Лягін заявив, що перешкоджати президентським виборам у регіоні ніхто не буде, а про відділення Донеччини від України поки що не йдеться. За його словами, референдум просто показує волю народу.

Ми не перестанемо бути частиною України, ми не станемо частиною Росії, а всього лише заявимо світу, що ми хочемо змін
Роман Лягін
«Ми хочемо всього лише заявити про наше право на самовизначення. Тобто в статусі Донецької області після оголошення підсумків референдуму не зміниться абсолютно нічого: ми не перестанемо бути частиною України, ми не станемо частиною Росії, а всього лише заявимо світу, що ми хочемо змін», – заявив Роман Лягін.

У свою чергу, Кремль уже виступив із заявою, що опублікує своє ставлення до референдуму після офіційного оголошення результатів, яке відбудеться сьогодні вдень.

Спостерігачі з Росії не помітили особливих порушень на цьому незаконному голосуванні, а от самі учасники референдуму ставлять під сумнів чесність процесу. Мені надали право проголосувати попри прописку в іншому регіоні, чимало людей голосувало на кількох дільницях, чи за чужими документами, наче за дорученням інших. Це все стало можливим, бо у так званої республіки не було списків виборців, вони створювались прямо на місці членами комісій з усіх охочих. У Маріуполі, наприклад, через малу кількість дільниць, там відкрилось їх лише 8, вдалось підрахувати, що зареєструвати й надати право голосу заявленій кількості осіб не можна було в принципі. Також чесність результатів ставить під сумнів і голосування просто на вулицях та ряд інших грубих порушень процедури.

Приєднання до Дніпропетровщини

Загалом, в регіоні вчора паралельно відбувалось чотири референдуми, щоправда, три з них заявлені як соцопитування, тож, проходили у спеціальних мобільних наметах. Найпопулярнішим стало опитування щодо приєднання до Дніпропетровської області, у ньому взяли участь майже півтора мільйона мешканців Донеччини – про це повідомляють організатори.

Щоправда, пройшло воно не у всіх населених пунктах. Результати обіцяють оголосити сьогодні. На підтримку результатів цього опитування, було зібрано звернення від громад Донеччини до Верховної Ради Украъни, щоб та розглянула можливість об’єднання областей.

Вчора донеччан опитували навіть на тему приєднання до Великої Британії, адже місто засноване англійцем Джоном Юзом. При цьому, про відсутність юридичної сили результатів голосувань організатори знають.

Активна фаза

Вчора знову відбувалась активна фаза антитерористичної операції в області, зокрема, торкнулась вона Красноармійська, Слов’янська, Красного Лиману та ряду інших міст.

При цьому, досі точиться суперечка щодо подій у Красноармійську, де фактично згорнули так званий референдум через присутність українських силовиків. Там люди, яких місцеві жителі називають батальйоном «Дніпро» відкрили вогонь по натовпу, який намагався забрати у них зброю. МВС спростувало інформацію про те, що це бійці Нацгвардії, а офіційна позиція Дніпропетровської обласної адміністрації полягла в тому, що «Дніпро» не брав участі в операції у Красноармійську.

Попри боротьбу із терористами, силовики на Донеччині вилучили партію вже заповнених бюлетенів для голосування на референдумі.

Дмитро Тимчук, військовий експерт, при цьому говорить про успіхи операції на Донеччині, створення силовиками ряду стратегічних блок-постів і зауважує, що операція триває.

У цьому контексті цікаво прозвучала заява групи Метінвест Рината Ахметова, у якій він попросив згорнути АТО, відвести війська і повідомив про створення власних дружин для патрулювання Маріуполя, у якому, до слова, за останню добу зафіксовано чимало фактів мародерства. Голова обласної адміністрації Сергій Тарута уже спробував пояснити заяву Рината Ахметова тим, що в регіоні достатньо власних силовиків, тож підкріплення з Києва не потрібні. Вдень група Метінвест опублікувала ще одну заяву, у якій попросила роззброїтись усі сторони конфлікту, а право на створення дружин назвала законним.

Нардеп Олег Ляшко, що перебуває у Маріуполі спростував інформацію про своє викрадення і повідомляє, що вдалось звільнити екс-начальника місцевої міліції. Офіційно ця інформація поки не підтверджена обласним МВС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG