Доступність посилання

ТОП новини

Зміцнення НАТО піде на користь відносин з Росією – генсекретар


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

НАТО має зміцнюватися на тлі зростання нових безпекових викликів, зокрема, агресії й порушень міжнародних зобов’язань з боку Росії, заявляє керівник Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, сьогодні у Брюсселі він представив свій перший політичний виступ, з того часу, як 1 жовтня вступив на посаду голови організації.

«Будьмо відвертими: союз НАТО не шукає конфронтації з Росією, ніхто не хоче нової «холодної війни» нині, через 25 років після падіння Берлінської стіни. Але ми не можемо і не будемо йти на компроміс з принципами і цінностями, на яких засновані і наші держави-союзниці, і безпека Європи й Північної Америки», – заявив Столтенберґ.

Він додав, що немає розбіжностей у побудові міцного союзу НАТО і зміцненні відносин із Росією. За словами генсекретаря НАТО, впровадження натовського плану готовності й міцної колективної безпеки підуть тільки на користь відносин із Москвою.

Говорячи про спротив деяких держав ідеї приєднання України до НАТО, Єнс Столтенберґ зауважив, що натовська політика відкритих дверей засвідчила великий успіх у демократизації багатьох держав.

З огляду на це, керівник Північноатлантичного союзу дав зрозуміти, що якщо Україна б вирішила змінити свій позаблоковий статус і подати заявку на вступ, то НАТО притримуватиметься своїх «бухарестських» рішень, тобто, що Україна й Грузія можуть набути членства у цій військово-політичній організації, коли будуть відповідати стандартам.

XS
SM
MD
LG