Доступність посилання

ТОП новини

У Росії триває обвал на валютному і фондовому ринках


©Shutterstock
©Shutterstock

Російський фондовий ринок подолав ще одну психологічно важливу позначку. Після відкриття торгів прив’язаний до котирувань у доларах США індекс РТС вперше з 2009 року був меншим за 800 пунктів і зараз залишається поблизу цієї позначки.

Історичний максимум індекс РТС показав у травні 2008 року, коли сягнув рівня 2498 пунктів. У розпал глобальної кризи в січні 2009 року він упав до 500 пунктів, але в 2011 році досяг нового багаторічного рекорду – 2143 пункти.

Триває також знецінення рубля щодо провідних світових валют. За долар у Росії нині дають на біржі близько 56 рублів 70 копійок, євро котирується на рівні 70 рублів 30 копійок. Ще рік тому в ці ж терміни курс не перевищував 33 рублів за долар.

Нафта еталонного сорту Brent увечері 11 грудня оновила чергові багаторічні мінімуми і нині торгується дещо вище за 63 долари за барель. Російська нафта Urals традиційно є на кілька доларів дешевшою за Brent. Нафта і залежний від неї у ціноутворенні газ є найважливішими статтями російського експорту.

Ці події відбуваються на тлі санкцій, запроваджених Заходом проти Росії через анексію Криму та підтримку Москвою проросійських сепаратистів на сході України.

XS
SM
MD
LG