Доступність посилання

ТОП новини

Росія вважає необ’єктивним звіт ООН про права людини в Україні


Міністерство закордонних справ Росії назвало сьогодні необ’єктивним аналіз «трагедії на Південному Сході України», що міститься у восьмій доповіді Спостережної місії ООН із прав людини в Україні.

Росії не подобається, зокрема, що в ООН склали вину за порушення перемир’я, встановленого Мінським протоколом іще 5 вересня, на Донецьк і Луганськ. Також у Москві стверджують, ніби українські військові вдавалися до фосфорних боєприпасів, про що в доповіді не згадується. Крім того, в МЗС заявляють, ніби місцеві «вибори» на захоплених сепаратистами територіях 2 листопада «цілком відповідали Мінським домовленостям», хоча вони прямо порушили ці домовленості, бо відбулися всупереч законодавству України.

Натомість в МЗС Росії радо зустріли наявну в доповіді критику української сторони за деякі порушення, що сталися в перебігу бойових дій.

Стосовно ж різкої критики становища з правами людини в окупованому Росією Криму, яка міститься в доповіді ООН, у Москві заявили, ніби Крим є суб’єктом Росії, і становище там не належить до мандату Місії ООН в Україні.

Учора з приводу цього ж звіту в МЗС України заявили, що він досить об’єктивний, хоч і має недоліки. Як заявили в Києві, цій доповіді бракує наголосу на головних причинах погіршення стану захисту прав людини в Україні – окупації та анексії Криму Росією та підривній діяльності цієї країни, спрямованій на дестабілізацію ситуації в південно-східних регіонах України.

Також у міністерстві відзначили «публікування неперевірених даних з «деяких» джерел про буцімто непоодинокі порушення українськими військовими прав людини та гуманітарного права». «При цьому часто не береться до уваги легітимне право України на захист своєї незалежності, суверенітету та територіальної цілісності», – наголосили в МЗС.

У міністерстві також висловили сподівання на значно повніше висвітлення не лише внутрішніх, а й зовнішніх чинників, які впливають на розвиток ситуації на сході України та в Автономній Республіці Крим, у наступних доповідях ООН.

Цю доповідь представив учора в Києві помічник генерального секретаря ООН із прав людини Іван Шимонович.

XS
SM
MD
LG