Доступність посилання

ТОП новини

Ціна нафти стабілізувалася, російський ринок росте


Після трьох днів падіння котирування нафти стабілізувалися на рівні близько 51 долара за барель марки Brent. Американський еталонний сорт WTI у цей же час перебуває нижче позначки 49 доларів за барель.

Стабілізація на ринку нафти позитивно вплинула на російський фондовий ринок. Вимірюваний у доларах індекс РТС додає близько 2% і перебуває на рівні понад 760 пунктів.

Це значно нижче від пікових значень 2014 року, зафіксованих наприкінці червня, коли індекс РТС перевищував 1400 пунктів. Історичний максимум цього індикатора становив понад 2400 пунктів у 2008 році.

7 січня протягом кількох годин нафтові котирування перебували поблизу 50 доларів за барель марки Brent, показавши мінімальне від травня 2009 року значення 49 доларів 66 центів.

Аналітики називають причиною цього явища значні надлишкові запаси «чорного золота» на тлі послаблення попиту на цей продукт, а також рекордне протягом останніх місяців зростання видобутку в Росії, Іраку та інших країнах. Таким чином вони намагаються компенсувати бюджетні втрати від зниження цін, але цим тільки прискорюють падіння.

Зниження нафтових котирувань негативно впливає на економіку країн, які значною мірою залежать від експорту енергоносіїв, зокрема, Росії.

XS
SM
MD
LG