Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ повідомляють про все нові порушення перемир’я


(ілюстраційний відеокадр)
(ілюстраційний відеокадр)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомила сьогодні, що за станом на вечір попереднього дня відбувалися все нові порушення режиму припинення вогню в зоні антитерористичної операції, про які інформують у Спільному центрі контролю й координації.

Зокрема, члени Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні вчора взяли участь у захоплених сепаратистами Донецьку і Макіївці в першому спільному патрулі українських і російських військових і членів сепаратистського угруповання «ДНР», здійсненого в рамках Спільного центру. При цьому в Макіївці спостерігачі стали свідками зустрічних обстрілів із установок «Град», і, за їхніми даними, по Макіївці стріляли з напрямку Донецька, а з Макіївки вели вогонь у відповідь.

Так само в підконтрольній українській владі Авдіївці спостерігачі вчора засвідчили постійні обстріли в місті й навколо нього з невстановлених напрямків, через що були змушені залишити місто.

У підконтрольному українським силам Новолуганському спостерігачі почули вчора понад десять пусків ракет із «Града» з території, захопленої угрупованням «ДНР»; ракети вибухнули приблизно за 7 кілометрів на північний захід від Новолуганського. Через дві хвилини з захопленої сепаратистами території біля населеного пункту Гольмівський пролунав другий залп із «Града».

Обстріли з обох боків засвідчили вчора спостерігачі й на блокпості сепаратистів біля населеного пункту Октябрь на Донеччині.

А у штабі Спільного центру контролю й координації в підконтрольному українській владі Дебальцевому українські представники зафіксували 71 порушення перемир’я, а представники сепаратистів 59 за час протягом дня позавчора й ночі на вчора. 66 із цих порушень сталися в Донецькому аеропорті чи в його околицях.

Як повідомив спостерігачам ОБСЄ український офіцер у Спільному центрі, позавчора українські Збройні сили вивели з Донецького аеропорту своїх поранених і вивезли загиблих без допомоги сепаратистів угруповання «ДНР». Попередніми днями пересування українських військ до аеропорту і з нього здійснювалося через блокпост сепаратистів і під їхнім контролем.

Останніми днями і українські силовики, й міжнародні спостерігачі заявляють про різке посилення обстрілів у зоні АТО, незважаючи на офіційно проголошений «режим тиші», який додався до раніше оголошеного «режиму припинення застосування зброї».

XS
SM
MD
LG