Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: російські військові кажуть, що сепаратистам потрібні контрбатарейні радари


Російські військові на Донбасі вважають, що сепаратисти теж повинні мати контрбатарейні радари, щоб «спостерігати за дотриманням перемир’я». Про це йдеться у звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з посиланням на слова генерала Збройних сил Росії, ім’я якого втім спостерігачі не називають.

За словами цього генерала, як мовиться в звіті, такі радари потрібні і представникам Росії у Спільному центрі контролю й координації, і Збройним силам України, і угрупованням «ДНР» і «ЛНР». При цьому генерал запросив членів місії спостерігати за використанням цієї технології.

Як повідомили в ОБСЄ, її місія вже зауважила використання такого радара угрупованням «ДНР» на околиці Донецька в середу.

Ішлося, за даними спостерігачів, вочевидь про переносний контрбатарейний радар «Аїстьонок» виробництва Росії, який має на озброєнні тільки ця країна. В ОБСЄ не стали з’ясовувати, звідки в сепаратистів така техніка.

Збройні сили України не мали власних контрбатарейних радарів. Останнім часом їх надали українській стороні її західні союзники.

Українські війська на лінії контакту на сході України повідомляють, що останнім часом ефективність артилерії противника різко зросла. Вони пов’язують це з тим, що артилерійські підрозділи сепаратистів почали обслуговувати професійні військові з Росії з використанням сучасних технічних засобів наведення і коригування вогню.

Росія заперечує наявність на сході України своїх регулярних військ, хоча визнає, що там є російські «добровольці».

Вересневі мінські домовленості, які підписала також Росія, передбачають, серед іншого, виведення з території України всіх «іноземних» бійців і бойової техніки. Як заявляють на Заході і в Україні, Росія й не починала виконувати цього й низки інших пунктів домовленостей, навпаки, постійно порушуючи їх.

XS
SM
MD
LG